„Ouders mogen kind geloof niet opdringen”
Acht van de tien Nederlanders vinden dat ouders hun kinderen geen geloof mogen opdringen.
Negen van de tien Nederlanders vinden verder dat ouders verplicht moet worden hun kinderen te laten inenten. Bijna een derde van de Nederlanders vindt dat de overheid scholen op godsdienstige grondslag moet verbieden.Dat zijn enkele resultaten van een enquête die TNS NIPO heeft gehouden onder 1151 Nederlanders, in opdracht van het maandblad Quest. Centraal stond de vraag hoe Nederlanders over het geloof denken. Van de ondervraagden noemde 52 procent van de vrouwen en 38 procent van de mannen zich gelovig. Het decembernummer van het tijdschrift verscheen vandaag.
Uit een voorpublicatie op de website van Quest blijkt dat bijna de helft van de ondervraagden ook atheïsme als een soort geloof ziet. De evolutietheorie blijkt lang niet door iedereen aanvaard te worden. Twee op de vijf ondervraagden geloven niet in de idee dat mens en aap
een gezamenlijke voorouder hebben.
Met de stelling dat religie mensen houvast geeft in tijden van tegenslag, is 87 procent het eens. Iets meer dan de helft van de Nederlanders gelooft in een leven na de dood.
Een kwart van de ondervraagden gelooft dat er een dag des oordeels komt; 52 procent gelooft dat niet en de overige ondervraagden zeggen het niet te weten.
Twee vijfde van de Nederlanders vindt dat religie de wereld meer kwaad dan goed heeft gebracht. Een kwart van de gelovige Nederlanders vindt God belangrijker dan zijn of haar partner en kinderen.
Twee derde van de ondervraagden vindt dat de winkels op zondag niet gesloten hoeven te blijven en 44 procent vindt dat mensen vrij moeten zijn om christelijke vrije dagen om te ruilen voor andersoortige vrije dagen.
De stelling dat geloof „voor de armen is” wordt door het gros van de Nederlanders van de hand gewezen.