Omstreden stichting heft zichzelf op
De stichting Benevolence International Nederland in Maastricht wordt opgeheven. Ze maakt deel uit van een stichting die door de Amerikaanse federale rechereche FBI ervan wordt verdacht banden te hebben met de terreurorganisatie al-Qaida van Osama bin Laden.
Het bestuur van de Nederlandse stichting bestaat volgens advocaat P. Boonen uit vijf mensen, van wie de voorzitter in Maastricht woont en de rest in Sudan. Voorzover de raadsman weet, hield de stichting zich uitsluitend bezig met het inzamelen van geld voor liefdadigheids- en ontwikkelingsprojecten in Sudan. Het stichtingsbestuur handelt de lopende zaken nog af.
Veel geld is er volgens hem nooit ingezameld. Het zou slechts gaan om enkele duizenden euro’s gaan. Of de rekening van de stichting na ingrijpen door de VS geblokkeerd is, weet Boonen niet: „Als dat het geval is, staat er niet veel meer op, in elk geval kun je met dat geld geen leger financieren”, concludeert hij.
Nadat de FBI in de zomer de voorzitter van de Amerikaanse foundation wegens banden met al-Qaida had gearresteerd, kwam ook de stichting in Maastricht onder vuur te liggen. Maar daarmee is niet gezegd dat ook de Maastrichtse stichting directe banden zou hebben met al-Qaida, zegt Boonen: „Het bestuur had slechts contacten met projecten en bestuursleden in Sudan.” Als gevolg van alle commotie stapte de voorzitter van het bestuur in Maastricht enkele weken geleden op. Volgens Boonen is hij een Marokkaan die al veertig jaar in Nederland woont. Vlak daarna koos het bestuur een nieuwe voorzitter, die ook in Maastricht woont.
Boonen houdt een slag om de arm waar het gaat om de activiteiten van Benevolence in Maastricht. „Voor zoverik uit de boeken en andere stukken kan zien, heeft Benevolence uitsluitend aan liefdadigheid gedaan. Maar wat niet in de boeken staat, kan ik ook niet weten”, meent hij.
Volgens de FBI zou Benevolence wereldwijd onder het mom van liefdadigheid geld inzamelen voor de aanschaf van wapens voor fundamentalistische moslims, onder meer in Afghanistan en Tsjetsjenië. De stichting in Maastricht ontkent deze beschuldigingen. Inmiddels is de telefoon van de stichting in Maastricht afgesloten en ook de eigen website functioneert niet meer.
De FBI bracht een lijst uit met wereldwijde contacten van de foundation, en daarbij wordt een adres in Maastricht genoemd. Volgens Boonen is dat het huisadres van de voormalige voorzitter.