Treinkaping maakt na drie decennia nog veel emoties los
Hoewel het nu 31 jaar geleden is dat een groep Molukkers drie weken lang een school gijzelde in Bovensmilde, zijn de gevoelens rond het drama in de Drentse plaats nog lang niet weggeëbd.
Dat bleek zaterdag bij de voorstelling ”Gegijzeld” in de Theaterboerderij in het Drentse Ekehaar. Bij het theaterstuk over de gijzeling liepen de emoties hoog op. Een gijzelnemer en zijn slachtoffer leidden het toneelstuk in.Een van de gijzelnemers uit 1977, Tom Polnaija, vroeg daarbij vergiffenis aan een vrouw die hij als kind gegijzeld had. Daarop barstte de vrouw in snikken uit en viel flauw. Ook Geert Kruit, het slachtoffer dat zijn verhaal deed, raakte geëmotioneerd toen hij verhaalde dat er nog zo veel lotgenoten rondlopen die dagelijks hinder ondervinden van het trauma. Andere aanwezigen hielden het evenmin droog. Enkele aanwezigen verlieten de zaal voortijdig. Ze zeiden de emoties niet aan te kunnen.
Het toneelstuk ”Gegijzeld”, dat na de inleiding in de theaterboerderij gespeeld werd, verliep waardig, mede doordat de bezoekers na afloop vragen konden stellen aan de ex-kaper en aan het slachtoffer.
Een aantal aanwezigen vond dat het stuk vooral de Ambonese kant belichtte. „Het stuk verwoordt onze gevoelens niet”, aldus een van de voormalige gegijzelden. „Maar het is wel goed dat de kwestie weer onder de aandacht komt.”
Polnaija was na afloop zichtbaar opgelucht. „Ik besef heel goed wat ik heb aangericht en zie het als mijn taak om de gevolgen zo goed als ik kan te verzachten.”
Het initiatief voor de inleiding kwam van een theatermaakster die zijdelings bij het drama van 1977 is betrokken. Haar zus was 31 jaar geleden een van de 105 kinderen die werden gegijzeld.