Refo-ontmoetingen internet blijven
Het wordt wat stiller op internet. De ene na de andere site stopt ermee. Niet alleen financiële oorzaken liggen daaraan ten grondslag. Gisteren kwamen de bezoekers van refotrefpunt.nl opeens voor een dichte deur. Het onderhoud en beheer van de website was volgens eigenaar Chris Vuyk niet meer vol te houden. Andere christelijke sites breiden hun activiteiten daarentegen juist uit.
„De tijd die ik eraan besteedde, vond ik niet langer verantwoord", zegt Vuyk (35), tot gisteren webmaster van Refotrefpunt. De achterliggende maanden groeide het bewustzijn dat het tot een radicale breuk moest komen. „Twintig uur per week zat ik achter de computer om de site bij te houden. Verschillende avonden en op zaterdag werkte ik eraan. In combinatie met werk en gezin is dat niet vol te houden."
Anderhalf jaar heeft Vuyk, afkomstig uit Hendrik-Ido-Ambacht, aan de website gebouwd. Zijn doel was internetgebruikers uit de reformatorische gezindte bij elkaar brengen. Het initiatief bleek een schot in de roos. De bezoekcijfers vertoonden een stijgende lijn. „Elke week noteerde ik een nieuw record", zegt Vuyk.
De hoge bezoekersaantallen stonden niet garant voor hoge inkomsten. „De site leverde niks op. Het heeft alleen maar geld gekost." Refotrefpunt bevatte uiteenlopende activiteiten. Bezoekers konden onder meer meedoen aan fotowedstrijden of reisverhalen insturen. Via de advertentierubriek boden mensen hun eigendommen te koop aan en ook de activiteitenagenda voorzag in een behoefte.
Geloofszaken
Grootste trekker op de site was onmiskenbaar de forumrubriek. De eigenaar van Refotrefpunt moest in januari van dit jaar het chatprogramma beëindigen, omdat het niveau van de gesprekken ontoelaatbaar was geworden. De forumrubriek bleef tot op de dag van de sluiting een succesnummer. Honderden thema’s passeerden de revue. Onderwerpen die binnen de gereformeerde gezindte opschudding veroorzaakten, bleven niet buiten beeld. Of het nu over het aanbod van genade ging, of over de vraag of evangelieverkondiging via de radio is toegestaan, jong en oud mocht zijn mening geven.
De populariteit van de forumrubriek betekent niet dat dergelijke initiatieven in een behoefte voorzien, meent Vuyk. „Veel discussies gaan over bepaalde vraagstukken, maar ik denk dat als iemand echt met geloofszaken loopt, hij dat niet zo snel op internet zal publiceren."
Even heeft Vuyk met de gedachte gespeeld de website aan een ander over te doen, maar uiteindelijk heeft hij welbewust voor sluiting gekozen. „Het is toch je eigen initiatief en dat vertrouw je niet aan een ander toe." Deze week viel pardoes het doek voor de site. Met de botte bijl. Vuyk kan zich voorstellen dat mensen teleurgesteld zijn. „Maar ik heb geen spijt van mijn beslissing. Het is weloverwogen gebeurd."
Chatten
Vuyk acht het mogelijk dat anderen zullen proberen de site nieuw leven in te blazen. Daarnaast zijn er diverse andere sites die proberen een christelijke ontmoetingsplaats te vormen. Weekblad “Om Sions Wil” publiceert een keur aan artikelen op de site en “De Catechisant” van ds. W. Pieters probeert jongeren antwoord te geven op hun vragen. Organisatoren van jongerenavonden in de Alblasserwaard en Barneveld verzamelen de gehouden lezingen op internet en de eigenaren van ichthustref.nl verzamelen publicaties van protestantse christenen. De meeste sites bieden bezoekers via forumrubrieken de mogelijkheid te reageren op de aangeboden informatie.
Op het moment dat Vuyk begin dit jaar stopte met zijn chatrubriek, startte refoweb.nl daar juist mee. Een van de initiatiefnemers van de site, student rechten en economie Henk Aalbers (25) uit Oosterbeek, zegt dat veel internetters teleurgesteld waren over het besluit van Vuyk. „We hebben de leegte op willen vangen. Op dit moment hebben we rond de 250 bezoekers per dag."
Dat velen in de gereformeerde gezindte chatten geen verantwoorde tijdsbesteding vinden, weet Aalbers. „Excessen vinden nauwelijks meer plaats, omdat wij alles registreren. En je weet als christelijke site dat je altijd interessant bent voor bijvoorbeeld satanisten. Maar wie bij ons over de schreef gaat, mag niet meer meedoen."
Stelletjes
Aalbers verwacht niet dat zijn site op korte termijn geld oplevert. „Onze site draait op basis van giften." Toch gaan de initiatiefnemers door. „We voorzien in een behoefte en het is leuk. Een hobby mag bovendien tijd kosten en als student heb ik dat." Meer dan twintig uur per week is hij dan ook voor de site actief, zijn medeorganisator tien uur. Zo’n vijftien vrijwilligers staan hen terzijde.
Refoweb biedt niet alleen de mogelijkheid om te chatten. Een team van vijftien predikanten en medici beantwoordt de serieuze vragen van bezoekers. Aan het initiatief nemen onder andere de predikanten ds. C. G. Vreugdenhil, ds. W. van Vlastuin, ds. P. D. J. Buijs en ds. H. J. Stoutjesdijk deel.
„We organiseren daarnaast ook bijeenkomsten voor jongeren die via onze site met elkaar in contact zijn gekomen. Daaruit zijn al vijf stelletjes gekomen. Ik heb er mijn vriendin ook leren kennen."