Standbeeld Duitse soldaat onthuld in Riel
In een voortuin aan de Dorpsstraat in Riel (Noord-Brabant) is dinsdagmorgen tijdens een kleine, besloten ceremonie een standbeeld onthuld van de Duitse soldaat Karl-Heinz Rosch.
De jongeman die in oktober 1944 twee kinderen uit Goirle redde van de dood en zelf stierf door geallieerd artillerievuur, is de eerste Duitse soldaat die in Nederland een beeld krijgt.Bij de onthulling waren onder anderen de destijds geredde broer en zus Jan en Toos Kilsdonk aanwezig. Vanuit Duitsland waren de twee halfbroers van Rosch overgekomen.
De stichting die het bronzen bezinningsbeeld liet maken, koos uiteindelijk voor de tuin in Riel omdat de gemeente vanwege de veronderstelde maatschappelijke gevoeligheid niet wilde meewerken aan een plaatsje in de open lucht van Goirle. Het beeld staat nu in de tuin van Leo Vermeer, die het tijdelijke graf van de Duitser in Goirle jarenlang heeft verzorgd totdat het lichaam werd overgebracht naar de Duitse oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn.
Volgens initiatiefnemer Herman van Rouwendaal staat het beeld voor de Duitse soldaat voor veel meer dappere naamlozen die in een afschuwelijke oorlog manmoedige, maar vooral menselijke daden verrichtten. „Het gaat niet om de verering van een held. Het gaat over de waanzin van elke oorlog.”