Economie

Hogere garantie spaargeld onwelkom

Nederlandse banken zijn het niet eens met de verhoging van de garantie voor spaarders naar 100.000 euro. Ze willen dat het zogenoemde depositogarantiestelsel zo snel mogelijk wordt opgeheven.

Redactie economie
3 November 2008 09:49Gewijzigd op 14 November 2020 06:39
„We willen dat het garantiestelsel per direct wordt opgezegd”, aldus bestuursvoorzitter Bert Heemskerk van Rabobank. Foto ANP
„We willen dat het garantiestelsel per direct wordt opgezegd”, aldus bestuursvoorzitter Bert Heemskerk van Rabobank. Foto ANP

De banken hebben daartoe een brief geschreven aan minister Bos van Financiën. Dat bevestigde de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) maandag naar aanleiding van een bericht in Het Financieele Dagblad.De garantieregeling biedt spaarders compensatie als een bank failliet gaat. Bos besloot vorige maand die regeling te verhogen van 40.000 naar 100.000 euro.

„We willen dat het garantiestelsel per direct wordt opgezegd”, aldus bestuursvoorzitter Bert Heemskerk van Rabobank in het dagblad. „Want als een grote bank omvalt, leidt dat tot een regelrechte ramp. De huidige regeling deugt niet.”

De Rabobank wil verder dat de overheid snel maatregelen neemt om onrust onder de huizenbezitters tegen te gaan. Heemskerk deed eind vorige week een voorstel om huiseigenaren te verplichten zich te verzekeren tegen dalingen van de huizenprijzen. Zijn oproep heeft weinig bijval gekregen.

Minister Bos laat weten alle ontwikkelingen in de gaten te houden, maar niet op elke onheilstijding te reageren. Het kabinet werkt zelf al aan een plan om te voorkomen dat de huizenmarkt te veel gaat lijden onder de financiële crisis. Minister Vogelaar (Wonen en Wijken) kondigde dat donderdag al aan. Binnenkort komt ze met een pakket maatregelen.

Ook staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken) zei zaterdag dat hij tegen het Rabobankvoorstel is. Hij wilde evenmin spreken over doemscenario’s. Hij wijst erop dat mensen op dit moment langer nadenken over de koop van een huis of eerst hun oude huis willen verkopen. Het plan is ook slecht voor de koopkracht, zei hij. Als huizenbezitters 300 euro premie per jaar voor een huis van 3 ton moeten betalen, gaat het in totaal om 500 miljoen euro premie-inleg per jaar.

De Vereniging Eigen Huis (VEH) noemt het een sympathiek plan, maar niet nodig voor de Nederlandse markt, omdat hier al de Nationale Hypotheek Garantie bestaat. „Bert Heemskerk maakt ten onrechte een vergelijking met de situatie in Amerika en Spanje. In Spanje is een huizenoverschot, in de VS zijn problemen met hypotheken. Dat is in Nederland niet aan de orde”, aldus woordvoerder Hans André de la Porte van Eigen Huis.

De vereniging ziet meer in verhoging van het maximale garantiebedrag van de Nationale Hypotheek Garantie van 265.000 naar 350.000 euro. Hiermee wordt 80 procent van de huizenmarkt afgedekt. Ook pleit de VEH voor verlaging van de overdrachtsbelasting van 6 naar 3 procent. Het huidige hoge percentage is te vaak een drempel om te verhuizen en leidt tot vermogensverlies.

Ook de politiek is niet enthousiast. Het CDA gaat vragen stellen aan Bos maar is tegen een opgelegde verzekering. De partij vindt het veel te vroeg voor allerlei crisismaatregelen, aldus een woordvoerster.

De VVD noemt het een slecht idee. Volgens Kamerlid Weekers is de Rabobank onnodig paniek aan het zaaien en hij denkt dat het de banken vooral om de premie te doen is en om hun eigen winst- en verliesrekening te dekken. Dit soort verzekeringen verstrekken banken al, op vrijwillige basis. De liberaal is er „ontzettend op tegen dat mensen zo nog meer geld uit de zak geklopt wordt.”

Heemskerk ziet weinig berouw bij bankiers

HILVERSUM (ANP) – Staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken) vindt dat de bankiers „oorverdovend stil” zijn wat betreft het kijken naar hun eigen rol in de financiële crisis. Ook van de commissarissen in hun rol als toezichthouders van de banken hoort hij vrijwel niets.

Dat zei Heemskerk zaterdag in het Radio 1 programa TROS Kamerbreed. Hij vindt dat een bankier moeten kijken naar wat hij zelf verkeerd heeft gedaan, wat hij ervan geleerd heeft en wat de banksector ervan heeft opgestoken. Ook zijn partijgenoot en oud premier Kok, nu ING commissaris, heeft hij nog niet gesproken. „Ik ben benieuwd wat hij ervan vindt.”

De boetedoening moet wat Heemskerk betreft echt vanuit het bankwezen zelf komen. Daarna moeten ze pas kijken naar de raad van commissarissen of de rol van De Nederlandsche Bank en de minister van Financiën.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer