Jaarlijks tientallen doden door medische fouten
Jaarlijks doen zich door fouten met medische apparatuur en hulpmiddelen tientallen sterfgevallen voor. Zorginstellingen en zorgverleners zijn zich veel te weinig bewust van de risico’s die medische technologie met zich meebrengt, concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).
In een vrijdag verschenen rapport stelt de inspectie dat zorgverleners geavanceerde apparaten mogen gebruiken zonder dat ze daarvoor goed zijn opgeleid of een bekwaamheidstoets hoeven af te leggen. Ook gebrekkig onderhoud leidt tot incidenten met ernstige afloop. „De patiëntveiligheid is onvoldoende gewaarborgd”, aldus de inspectie.De gezondheidszorg wordt steeds beter, maar ook steeds afhankelijker van nieuwe medische technologie, zegt G. van der Wal, inspecteur-generaal voor de gezondheidzorg. De ontwikkelingen gaan volgens hem zo snel dat de voordelen en risico’s nog niet met elkaar in balans zijn.
Van der Wal vindt dat de gezondheidszorg zich bewust moet zijn van de risico’s en daarop dient in te spelen. „Patiënten moeten erop kunnen vertrouwen dat nieuwe technologieën in de zorg op een veilige manier worden toegepast.”
De inspectie adviseert minister van Volksgezondheid Klink onder meer nieuwe opleidingseisen te stellen voor het gebruik van nieuwe apparatuur. De minister zegt het daar mee eens te zijn. Samen met de inspectie bekijkt hij welke normen en richtlijnen die het veld opstelt, kunnen worden verplicht.
Dan gaat het niet alleen om medische apparatuur, maar bijvoorbeeld ook om eisen die aan afdelingen voor intensive care worden gesteld. De inspectie moet deze normen dan gaan handhaven. In de opleiding geneeskunde zou daaraan al aandacht kunnen worden besteed. Klink wijst erop dat na kritiek van de inspectie op de opleidingseisen bij kijkoperaties, de wetenschappelijke verenigingen daarmee aan de slag zijn gegaan.