Werkgevers: Acties leraren voorbarig
De werkgevers in het voortgezet onderwijs vinden de acties van leraren voorbarig, aldus de voorzitter van de VO-raad, S. Slagter, maandag.
De brancheorganisatie wil graag snel met de bonden om tafel om het overleg over een cao te hervatten. Dinsdagmiddag kwamen leraren in Rotterdam bijeen voor een protestdemonstratie. Na Rotterdam volgen er bijeenkomsten in Zutphen, Amsterdam en Groningen.Zo’n duizend Brabantse en Limburgse leraren in het voortgezet onderwijs kwamen maandagmiddag al bijeen in de Brabanthallen in Den Bosch voor het begin van de door de bonden georganiseerde estafettestaking.
Met de acties willen de bonden afdwingen dat het onderhandelaarsakkoord dat zij op 12 september met de werkgevers sloten, alsnog wordt uitgevoerd. Die afspraken houden onder meer in een verlaging van het aantal lesuren voor leraren en een loonsverhoging van 7 procent. In het zuiden van het land werken meer dan 20.000 mensen op middelbare scholen. Een kwart is aangesloten bij de vakbond.
Bestuurder Rolvink van de Algemene Onderwijsbond (AOb) sprak tijdens de manifestatie tegen dat de hoge werkdruk alleen een probleem is van ouderen en deeltijdleraren. Het is volgens hem een spookverhaal dat de uitonderhandelde cao te duur is. „Deze cao heeft geen eerlijke kans gekregen. Jullie worden respectloos behandeld”, sprak hij de actievoerders toe.
De werkgevers in het voortgezet onderwijs vinden de acties van leraren voorbarig. Op de eerste dag van de estafettestaking sprak voorzitter Slagter van de VO-raad op het Sint-Janslyceum in Den Bosch over de oorzaken van de hoge werkdruk. „Die zit hem niet zozeer in het aantal uren dat een leraar lesgeeft, maar in de extra taken als surveillance, vergaderingen en voorbereiding van lessen”, aldus Slagter.
Steeds meer hebben leraren te maken met scholieren die extra zorg nodig hebben. „De werkdruk die daardoor ontstaat, moet worden verminderd door de komst van onderwijsassistenten”, zegt Slagter. Het Sint-Janslyceum heeft de afgelopen jaren al dergelijke maatregelen genomen. Extra ondersteunend personeel ontlast docenten die niet meer in de pauzes hoeven te surveilleren.