Nieuwe aanpak crisisopvang Amsterdam
De crisisopvang van psychiatrische patiënten in Amsterdam komt in handen van een stedelijke organisatie voor acute geestelijke gezondheidszorg. Hiermee is de sluiting van de eerstehulppost voor mensen in hoge psychische nood definitief. Dat heeft de gemeente maandag bekendgemaakt.
Eerder dit jaar ontstonden problemen doordat het personeel van GGZ (Geestelijke Gezondheidszorg) en de GG en GD niet goed was voorbereid op de eerstehulppost en er bovendien een beddentekort ontstond. De ruimte werd toen gesloten.
De nieuwe crisisorganisatie krijgt nieuwe bevoegdheden en de beschikbaarheid van voldoende bedden wordt geregeld, zo zegt de gemeente naar aanleiding van de uitkomsten van een onderzoek. De vaste staf zal bestaan uit ongeveer twintig medewerkers waar onder psychiaters, artsen en verpleegkundigen. Met de politie is afgesproken dat zij een oplossing zoekt voor het waarborgen van de veiligheid.
De dienst moet het werk van de politie ontlasten. De opvang is bedoeld voor verwarde mensen met psychische problemen die de orde verstoren en specifieke zorg of hulp nodig hebben. Verantwoordelijk wethouder H. Belliot verwacht dat de maatregelen „een daadwerkelijke verbetering in de opvang van verwarde mensen gerealiseerd gaat worden”. De organisatie moet per 1 april 2003 in de hoofdstad beginnen.