Nederland helpt China met herbouw ziekenhuis
Nederland gaat helpen bij de herbouw van een ziekenhuis in Maoxian in de Chinese provincie Sichuan.
Premier Balkenende woonde gisteren de ondertekening bij van een akkoord dat dit moet bewerkstelligen. „Iedereen was geschokt door de beelden van de aardbeving”, zei Balkenende op de tweede dag van zijn Chinareis. De provincie Sichuan werd in mei getroffen door een zware aardbeving.De ondertekening van het akkoord vond plaats in het revalidatiecentrum van de Peking Universiteit. De fysiotherapeuten in dit centrum krijgen les van docenten van de Hogeschool van Amsterdam, die met 1500 studenten de grootste opleiding fysiotherapie in Europa aanbiedt. China kampt met een schreeuwend tekort aan gekwalificeerde fysiotherapeuten.
Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft gisteren in de Chinese hoofdstad Peking een gesprek gevoerd met vier Chinese mensenrechtenactivisten. Hij wilde hen daarmee een „hart onder de riem steken”, zo zei hij na afloop.
De bewindsman sprak met mensenrechtenadvocaat Teng Biao, verdediger van de vrijheid van godsdienst Fan Yafeng, aidsactivist Wan Yanhai en een niet bij naam genoemde activist die opkomt voor het lot van de Tibetanen. „Een aantal mensen dat ik had willen spreken, moest afzeggen. Dat toont al aan dat de situatie in China nog altijd heikel is”, zei Verhagen.
Hij toonde zich onder de indruk van „de moed en vastberadenheid” van de Chinese activisten en hij noemde hun rol cruciaal. „Veranderingen moeten van binnenuit tot stand komen. Je kunt mensenrechten uiteindelijk niet vanuit het buitenland aan China opleggen.”
Ondanks de ernstige problemen die nog altijd in China bestaan, zei Verhagen dat zijn gesprekspartners stuk voor stuk meenden dat de situatie in China de afgelopen tien jaar verbeterd is. „Ook wat betreft politieke rechten, zoals de vrijheid van godsdienst en de vrijheid van meningsuiting. Waarmee ik overigens niet de suggestie wil wekken dat het goed gaat”, zei Verhagen.
De mensenrechtenverdedigers die hij sprak waren geen van allen voorstander van sancties tegen China, zei hij. De beste manier voor Nederland om bij te dragen aan de mensenrechtensituatie in China is volgens Verhagen „door er aandacht aan te blijven schenken, de dialoog te zoeken met de Chinese autoriteiten en ze te wijzen op de tekortkomingen.”
„Veel rechten die in internationale verdragen staan en die China heeft ondertekend of die zelfs in de Chinese wet staan, worden in de praktijk niet gewaarborgd”, constateert de minister. Nederland zal Chinese mensenrechtenactivisten actief blijven ondersteunen, aldus Verhagen, die mensenrechten tot speerpunt van zijn beleid heeft gemaakt.
Belangrijke Nederlanders zijn dezer dagen niet alleen in China, Chinezen uit het bedrijfsleven zijn ook in Nederland. Den Haag is dinsdag en woensdag gastheer van een bijzondere buitenlandse conferentie. Die dagen houdt de Chinese internationale handelsorganisatie Ccpit haar jaarcongres.
Volgens de gemeente is het de eerste keer dat een Chinese overheidsorganisatie buiten de eigen landsgrenzen een congres organiseert. De bijeenkomst is bedoeld voor iedereen die zich wil verdiepen in de handelsrelatie tussen Europa en China.
Vanaf dinsdag heeft Den Haag ook een groot Chinees handelscentrum: het Europe China Trade Centre. Chinese bedrijven laten daar hun producten zien. Volgens Den Haag is het uniek dat de Chinese handelaren daar zonder gebruik te maken van tussenpersonen hun producten op de Europese markt kunnen brengen.