Binnenland

Vraag naar crematie blijft toenemen

Cremeren zal in de toekomst nog populairder worden dan begraven. Momenteel wordt ongeveer 52 procent van de Nederlanders gecremeerd. Dit percentage zal uitlopen naar zeker 57.

Binnenlandredactie
24 October 2008 11:56Gewijzigd op 14 November 2020 06:36

Dat blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO onder 2000 Nederlanders dat uitvaartorganisatie Monuta vandaag presenteerde.Van de ondervraagden weet 48 procent zeker dat zij zich willen laten cremeren, 36 procent kiest voor begraven, 10 procent weet het nog niet zeker, 5 procent laat de keuze over aan de nabestaanden en 1 procent wil zijn lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap.

Op grond van dit beeld verwacht Monuta dat op termijn de verhouding 57 procent cremeren en 43 procent begraven ontstaat.

Rooms-katholieken kiezen verhoudingsgewijs veel voor cremeren: 60 procent, tegen 40 procent voor begraven. Van de categorie ”Nederlands hervormden” kiest een meerderheid voor begraven: 63 procent. Gereformeerden kiezen nog overtuigender voor begraven: 85 procent. Van de moslims kiest 5 procent voor een crematie. Een op de vier mensen zonder geloofsovertuiging kiest voor een begrafenis.

De uitvaart kent steeds minder taboes. Ruim de helft van de Nederlanders kan geen taboe meer bedenken rondom uitvaarten. Lachen, gezelligheid en hard praten zijn samen voor hen nog het grootste taboe (8 procent). Voor 6 procent van de ondervraagden is dat dansen, zingen en feest. Een op de dertig mensen (3 procent) noemt het omgaan met de dood en het praten erover het grootste taboe.

Wanneer de ondervraagden een bekende Nederlander zouden kunnen laten optreden bij hun uitvaart, zou de helft hier geen gebruik van maken. Van de anderen zouden de meesten kiezen voor zanger Marco Borsato. Andere graag geziene artiesten bij een uitvaart zijn Frans Bauer, Jan Smit, Paul de Leeuw, Guus Meeuwis en Lee Towers.

Veel oudere ondervraagden vinden dat de uitvaart meer moet gaan over de herinnering dan om de ceremonie zelf. Rooms-katholieken zijn het meer met deze stelling eens (91 procent) dan gereformeerden (79 procent).

De helft van de Nederlanders vindt internet een goed middel om de herinnering vast te houden. Bij mensen onder de 45 vindt bijna 60 procent dat. Ook bijna 30 procent van de 65-plussers is het met deze stelling eens.

De ontkerkelijking blijkt uit het aantal mensen dat aangeeft dat hun geloofsovertuiging invloed heeft op hun ideeën over uitvaart. Bij de helft van de 65-plussers heeft hun levensovertuiging daarop invloed. Bij mensen onder de 65 is dit 30 procent.

Maar liefst 64 procent van de ondervraagden vindt dat het bij de uitvaart schort aan creativiteit. Hoe zuidelijker in Nederland des te creatiever de uitvaarten mogen worden ingevuld. Zo is 53 procent van de Friezen het eens met de stelling, 61 procent van de mensen uit Overijssel, 64 van de Zuid-Hollanders en 69 procent van de Limburgers.

Nederlanders blijken goed op de hoogte van uitvaartkosten. Een begrafenis kost volgens de gemiddelde Nederlander 6200 euro en een crematie 5500 euro. Dat is dicht bij de werkelijkheid, aldus Monuta.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer