Binnenland

Zuid-Afrikaanse medici eisen verblijfsvergunning

Veertien artsen en tandartsen uit Zuid-Afrika eisen binnen twee weken een verblijfsvergunning of een machtiging tot voorlopig verblijf (MVV) om in Nederland te werken.

ANP
18 November 2002 07:06Gewijzigd op 13 November 2020 23:57

Zij vinden het veel te lang duren voordat hun aanvragen hiervoor worden behandeld. Sommigen hebben een werkverbod opgelegd gekregen, zijn Nederland uitgezet of wachten nog af in Zuid-Afrika.

De stichting Zorg Medisch Specialisten (SZMS) heeft namens de Zuid-Afrikanen een kort geding aangespannen tegen de ministeries van Justitie en Buitenlandse Zaken. Twee andere stichtingen, een tandartsenpraktijk en twee individuele artsen hebben zich bij de eiser aangesloten. Het geding dient woensdag voor de rechtbank in Den Haag.

Hun advocaat, mr. P. Kouwenberg uit Hilversum, vermoedt dat de Nederlandse autoriteiten en de vreemdelingendiensten de Zuid-Afrikaanse medici bewust tegenwerken en aansturen op hun vertrek. „En dat terwijl de roep om gekwalificeerde artsen in Nederland groot is”, zegt Kouwenberg. Volgens hem staan ook de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en de zorgverzekeraars achter de eis.

De Zuid-Afrikanen voldoen volgens Kouwenberg aan alle professionele eisen om hier hun beroep uit te oefenen. „Enkelen werkten hier al een jaar of langer, onder meer in ziekenhuizen en tandartspraktijken in Groningen waar zij vaak asielzoekers hielpen.” Volgens hem is daar nu een groot probleem ontstaan wegens het tekort.

„Geen enkele Zuid-Afrikaanse arts, tandarts of specialist werkt op dit moment. Zij wachten soms al vele maanden af. Anderen wachten in Zuid-Afrika op een MVV van Buitenlandse Zaken, maar horen ook niets.” Kouwenberg hekelt het dat zij niets van zich laten horen. „We krijgen geen inhoudelijk antwoord. Daarom eisen wij dat alle lopende aanvragen gehonoreerd worden.” De raadsman weet niet om hoeveel mensen het dan in totaal gaat.

Verder eist hij dat aanvragen voortaan op een gestructureerde, vlotte maar ook gelijkwaardige manier worden behandeld. Het valt hem op dat artsen die in loondienst treden, soms wel sneller een verblijfsvergunning krijgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer