Garuda
Er stonden gisteren verschillende politieke bijeenkomsten op het programma. Eerst een van de kiescommissie die ervoor moet zorgen dat 172 miljoen kiezers volgend jaar hun stem kunnen uitbrengen voor het parlement en voor een nieuwe president.
Een hele klus dus voor het vierde grootste land ter wereld met 240 miljoen inwoners, 523.000 stembureaus en 17.000 eilanden.Daarna bezoeken we het Indonesische parlement. We vragen aandacht voor de Molukken. Er zitten zo’n negentig Molukkers in de gevangenis officieel vanwege het ondermijnen van de staat; onofficieel omdat ze een mening uitten die de staat niet welgevallig is.
We hadden graag de Molukken bezocht, maar het ministerie van Verkeer en Waterstaat raadde af om met Garuda, de Indonesische luchtvaartmaatschappij, te vliegen omdat die in Europa op de zwarte lijst staat.
Bij navraag hier blijkt dat in december vorig jaar wel door minister Koenders met Garuda is gevlogen en minister Verburg van Landbouw deed dat in augustus dit jaar nog. Ik ben zeer verontwaardigd en vraag een extra delegatievergadering aan en leg mijn collega’s voor om namens de commissie een brief naar het kabinet te sturen. Hoe kan het dat ons wordt ontraden om met Garuda te vliegen en dus een belangrijk reisdoel, de Molukken, te missen, terwijl ministers wel met deze luchtvaartmaatschappij vliegen? De collega’s steunen het voorstel.
Collega Van der Staaij en ik vragen onze Indonesische collega’s ook naar de situatie op Papoea en waarom de vlag daar niet getoond mag worden. Ook vraag ik naar het toegenomen geweld tegen de christenen aldaar. Voor het vertonen of hijsen van de Papoease vlag zijn al velen veroordeeld. Een Indonesisch parlementslid zegt dat het hijsen van de vlag nog steeds illegaal is en dat van spanningen en geweld tussen christenen en moslims geen sprake is.
Later op de dag ontvangen we een delegatie uit Papoea in ons hotel. Zij zeggen dat zij weinig merken van het grote fonds dat voor de ontwikkeling van Papoea beschikbaar is. Na zeven jaar heeft dat niet geleid tot verbetering van de leefomstandigheden. Ook het geld dat de Europese Unie betaalt, bereikt de Papoea’s niet. Bovendien gaat de EU niet goed na of haar geld goed wordt besteed. Door de toestroom van immigranten, voornamelijk moslims, nemen de spanningen tussen christenen en moslims toe. Ik zeg toe dit aan de orde te stellen in de gesprekken die wij nog met de Indonesische regering zullen voeren.
Kamerleden van diverse fracties zijn deze week op werkbezoek in Indonesië. De parlementariërs Van der Staaij (SGP) en Voordewind (ChristenUnie) houden beurtelings een dagboek bij.