RTL Nieuws naar rechter om openheid Irak
RTL Nieuws gaat bij de rechter politieke openheid proberen af te dwingen over de Nederlandse steun voor de inval in Irak in 2003. Daarvoor begint de nieuwsredactie een procedure tegen het ministerie van Algemene Zaken. Dat maakte de hoofdredactie donderdag bekend.
RTL Nieuws vraagt de rechter om de notulen vrij te geven van de ministerraad waarin Nederland besloot die inval politiek te steunen. „Al vijf jaar weigert de regering volledige openheid van zaken te geven over deze oorlog en de reden waarom Nederland die oorlog steunde”, aldus hoofdredacteur Harm Taselaar.Taselaar stelt dat net als in Groot Brittannië en de Verenigde Staten ook de Nederlandse politiek verantwoording moet afleggen over de reden van de oorlog. „Ons werd gezegd dat er massavernietigingswapens waren, maar die zijn nooit gevonden”. De hoofdredacteur vindt dat de politiek die openheid krampachtig tegenhoudt. „Wij vragen de rechter daarom nu te toetsen wat ons wettelijk recht op informatie voorstelt als het er echt op aankomt”.
RTL wil openbaarmaking van de verslagen van de vergaderingen van het kabinet en de bijbehorende stukken, in het halfjaar voorafgaand aan de militaire invasie. „Wij vinden het onverteerbaar dat in een democratische samenleving de onderste steen niet boven komt, zeker rond deze omstreden oorlog. Of je nou voor of tegen die oorlog was - waarom mogen alle Nederlanders niet precies weten hoe het zat? Zijn we misleid of niet? Als de politiek íets zou kunnen doen om de kloof met burgers te dichten, is het verantwoording afleggen”.
De kwestie houdt de gemoederen in politiek Den Haag ook al tijden bezig. Oud-bewindslieden die erbij betrokken waren, hebben het besluit achteraf op anonieme titel bekritiseerd. Maar het kabinet weigert daarop in te gaan. Beraadslagingen in de ministerraad zijn formeel geheim. Coalitiepartij PvdA maakte in 2006 een verkiezingsthema van een onderzoek naar het kabinetsbesluit, maar verloor dat punt bij de laatste kabinetsformatie.
Het CDA en premier Jan Peter Balkenende zijn tegen. Volgens Balkenende was het Nederlandse besluit tot politieke steun niet gebaseerd op verkeerde informatie, maar op het stelselmatig niet naleven van VN-resoluties door Irak.