Binnenland

Borst wil soepel zijn voor homeopathica

Minister Borst van Volksgezondheid wil begin volgend jaar soepel optreden tegen winkeliers die niet-geregistreerde homeopathische geneesmiddelen verkopen. Voorwaarde is wel dat de fabrikanten een aanvraag hebben ingediend voor registratie. De Tweede Kamer vindt de toezegging niet voldoende en wil de gewraakte maatregel een jaar uitstellen.

Van onze redactie politiek
6 December 2001 09:56Gewijzigd op 13 November 2020 23:18

Per 1 januari aanstaande moeten alle homeopathische geneesmiddelen zijn gekeurd op veiligheid en kwaliteit. Middelen die niet zijn goedgekeurd door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, mogen niet meer in de verkoop.

Er is echter een enorme achterstand in de goedkeuring. Van de middelen die homeopathische artsen voorschrijven, is ongeveer eenderde goedgekeurd, maar van de 11.000 zelfzorgmiddelen zijn er slechts enkele gekeurd.

CDA, VVD en SGP pleitten afgelopen dinsdag tijdens de eerste termijn van de begrotingsbehandeling van Volksgezondheid voor een soepele overgangstermijn. Tot dan wilde de minister daar niets van weten. Gisteren, tijdens de voortzetting van het debat van dinsdag, kwam ze de sector enigszins tegemoet door te stellen dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg niet zal optreden bij verkoop van middelen waarvoor een aanvraag tot registratie is ingediend.

Voor alle overige middelen houdt ze vast aan het verkoopverbod per 1 januari aanstaande. Daarop vroeg VVD-kamerlid Van Blerck of de bewindsvrouw uitstel van de gehele maatregel met een jaar wil toestaan. Borst wil dat niet: „De druk moet op de ketel blijven." Het liberale kamerlid kondigde daarop aan dat ze vandaag een motie zal indienen waarin ze de Kamer vraagt de maatregel uit te stellen tot 1 januari 2003. CDA, SGP en ook de PvdA zullen de uitspraak steunen zodat er een ruime meerderheid voor is.

Palliatieve zorg
Borst staat afwijzend tegenover een amendement van ChristenUnie, PvdA, SGP en CDA om 22 miljoen gulden extra uit te trekken om vooral palliatieve zorg in verpleeghuizen te verbeteren. Ook aan een wijzigingsvoorstel van de christelijke fracties om 5 miljoen gulden ter beschikking te stellen voor onderzoek naar zorg in de laatste levensfase heeft de minister geen behoefte.

Er komt wel extra geld voor de opleiding van verpleegkundigen op gebieden waar een tekort is, zoals operatiekamerassistenten. Borst wil een speciaal fonds vormen waaruit de ziekenhuizen geld kunnen krijgen. Ze moeten dan wel daadwerkelijk de opleiding ter hand nemen.

Hoeveel geld er in het opleidingsfonds komt, is nog niet duidelijk. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen heeft ruim tachtig miljoen gevraagd. Het geld voor het fonds is afkomstig uit een potje dat bestemd was om de wachtlijsten in de zorg te verminderen. Dat geld is niet allemaal gebruikt. Hoeveel er over is, weet Borst nog niet.

Daklozen
Borst overweegt om apothekers meer in te laten leveren aan bonussen en kortingen dan de afgesproken 425 miljoen gulden. Ze wil het bedrag optrekken naar 455 miljoen. Met het verschil, 30 miljoen, wil ze tegemoetkomen aan de wens van de VVD om meer geld te reserveren voor de opvang van dak- en thuislozen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer