Binnenland

Burgemeester Gouda wil harder ingrijpen

De gemeente Gouda wil Marokkaanse jongeren hard aanpakken. Burgemeester Cornelis heeft woensdag een plan daartoe naar het ministerie van Binnenlandse Zaken gestuurd. Sleutelwoorden van het plan: oppakken, aanpakken en doorpakken en geen pardon voor ouders.

Van onze correspondent
9 October 2008 09:13Gewijzigd op 14 November 2020 06:31

Dat bleek woensdagavond tijdens een verklaring die de burgemeester aan de gemeenteraad voorlegde. „Er is een harde kern waar wij met onze huidige aanpak onvoldoende vat op hebben. De grens is bereikt. Ik houd graag iedereen binnen boord, maar sommigen plaatsen zich buiten de maatschappij.”Cornelis denkt erover om jongeren en hun ouders in hun portemonnee te treffen, onder toezicht te stellen of uit de ouderlijke macht te ontzetten. „Mensen die zich asociaal gedragen en niet te handhaven zijn in een flatgebouw of straat, moet je ook uit hun huis durven zetten”, aldus Cornelis.

Hij hoopt met het plan zowel menskracht als geld binnen te slepen voor een adequate aanpak van de al lang spelende problemen, die volgens hem door de tot nu toe gevolgde aanpak al wel minder werden.

In zijn verklaring hekelde hij opnieuw de rol van de media en de politiek. „Wij komen maar niet van die schijnwerpers af. Aan goedkope oplossingen voor de korte termijn hebben we niets. Ik heb meer aan een groeiende groep allochtone ouderen die zich actief gaan bezighouden met werkelijke oplossingen”, aldus Cornelis, die liet doorschemeren niet gelukkig te zijn met de timing van een interview met de korpschef van politie Hollands Midden, dat vorige week vrijdag in de Volkskrant stond.

De burgemeester kreeg massaal steun van de gemeenteraad. SGP-er A. W. L. de Wit ging daarin het verst. „Wij hebben het volste vertrouwen in de burgemeester, de politie en ook de allochtone bevolkingsgroep.” De Wit wil dat de mogelijkheden worden onderzocht om vacatures bij de politie op te vullen met vrijwilligers en particuliere beveiligingsdiensten. Bovendien moet de gemeente de kans aangrijpen om hogere overheden te interesseren voor de realisatie van een veiligheidshuis in Gouda. „Dan kunnen de krachten worden gebundeld. Met de komst van reclassering en preventief opererende organisaties kan dan wellicht ook de verdwenen politiepost weer terugkomen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer