Binnenland

„Bananenrepubliek op Ketelbrug”

In harde bewoordingen heeft officier van justitie mr. M. Vink dinsdag bij de rechtbank in Lelystad zijn zorgen geuit over de veiligheidssituatie op de Ketelbrug.

Van onze verslaggever
8 October 2008 10:32Gewijzigd op 14 November 2020 06:30

Er doen zich, zeker ook door toedoen van roekeloze weggebruikers die nog net onder de slagbomen door willen rijden, regelmatig situaties voor die doen denken aan „een grote bananenrepubliek”, aldus de aanklager.De aanklager eiste dinsdag zestig uur werkstraf tegen de 58-jarige brugwachter Lammert S. Die bediende de brug toen op 19 september 2007 de 64-jarige Loes Hoekman-Weerstand bij een tragisch ongeval om het leven kwam.

De aanklager laakte de gewoonte dat brugwachters automobilisten regelmatig tussen de slagbomen laten staan, als de brug opengaat. Alleen als voertuigen aan de kant staan waar de brugklep omhooggaat, worden ze naar de goede kant van de slagbomen geloodst, aldus brugwachter Lammert S. Chauffeurs die weliswaar aan de verkeerde kant van de slagbomen staan, maar dan aan de zijde waar de scharnier van de klep zit, kunnen blijven staan, omdat ze toch niet in een gapend gat zouden kunnen vallen.

De officier van justitie vindt dat alle auto’s die tussen de slagbomen staan, moeten worden weggedirigeerd, voordat de brugklep omhooggaat. De officier wees erop dat ook mensen die aan de scharnierkant van de klep staan, in paniek kunnen raken. Hoekman stond aan de scharnierkant van de klep. Zij is mogelijk in paniek achteruit de klep op gereden en vervolgens in het water gevallen.

Een woordvoerder van Rijkswaterstaat, beheerder van de Ketelbrug, wilde gistermiddag nog geen commentaar geven op de uitlatingen van de officier van justitie.

Ook advocaat S. Milani, raadsvrouw van Lammert S., legde de vinger bij de veiligheid op de Ketelbrug. Ze liet tientallen foto’s zien, genomen in enkele weken tijd, waarop te zien is hoe automobilisten aan de verkeerde kant van de slagbomen staan. Milani vroeg vrijspraak voor de brugwachter. Hij heeft „naar eer en geweten” de brug bediend. De bedieningshandelingen deed hij in „alle zorgvuldigheid.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer