Binnenland

„In naam van Allah, de barmhartige”

Het is een goede CDA-traditie: een bezinnend moment voor de vergadering. Maar de meditatie hoeft allang niet meer te bestaan uit een stukje Bijbellezing, ook een popliedje of een islamitisch gedicht is welkom.

Pieter Jan Dijkman
3 October 2008 11:58Gewijzigd op 14 November 2020 06:29

„Het schiet er wel eens bij in om een toepasselijke meditatie uit te kiezen”, zo merkte Jo-Annes de Bat, directeur van de CDA-Bestuurdersvereniging, tijdens fractiebezoeken. Het bracht hem op het idee van een meditatiebundel. Zaterdag, tijdens de jaarlijkse bestuurdersdag van de partij, wordt ”Overwegingen voor politieke bijeenkomsten” gepresenteerd, een boekje met 32 meditaties.„We moeten ons bewust zijn van de inspiratiebronnen waaruit we politiek bedrijven. Daarom is een moment van rust, van bezinning, zo belangrijk”, zegt De Bat.

Welke inspiratiebron dat is, dat maakt eigenlijk niet zo veel meer uit. Natuurlijk, in het beginselprogramma geldt het Evangelie als leidraad en inspiratie, en alle CDA’ers onderschrijven dat. Maar ze kunnen daarnaast uit hun eigen inspiratiebron putten, blijkt uit de bundel.

Zo kan Eerste Kamerlid Willems, belijdend christen, mediteren over een passage uit het Bijbelboek Efeze: „Trek de wapenrusting Gods aan om stand te houden tegen de listen van de duivel.” Het Bijbelgedeelte roept volgens de senator op „om standvastig te zijn in ons oordeel over zaken en gerechtigheid als harnas te dragen.” „Ons politiek handelen mag en moet worden ingegeven onder inspiratie van de Bijbel.”

Een paar pagina’s na de overdenking van Willems kan de Apeldoornse fractievoorzitter Ayhan Tonca zijn inspiratie uit poëzie van de veertiende-eeuwse Turkse mysticus Yunus Emre halen. „Allah lovend en prijzend, vanwege zijn eigenschappen zo uniek, met godsgedachtenis keer op keer, zal ik u aanroepen, Heer, O Heer!” Emre voert in dit gedicht de profeten op: naast Mohammed zijn dat onder anderen Jezus en Mozes. „Met Jezus levend hemelhoog, met Mozes die naar Sinaï toog, met de staf in zijn hand, zal ik u aanroepen, Heer, O Heer!”

Tonca heeft bewust dit „oecumenische” gedicht uitgekozen, licht hij toe. „Weinig mensen weten dat Jezus een belangrijke profeet voor moslims is. Jezus roept inderdaad niet het gevoel op zoals bij christenen: Hij is niet onze verlosser. Maar Jezus is voor ons door Zijn liefde voor anderen wel een inspirerend mens.”

Tonca vond het niet verrassend dat moslims een bijdrage aan de meditatiebundel konden leveren. „Het zou eerder gek zijn als er geen meditatie van een moslim in had gestaan. Wij moslims horen bij het CDA, het is net zo goed onze partij.”

In Apeldoorn draagt hij al sinds zijn entree in de lokale politiek, tien jaar geleden, tijdens fractievergaderingen recitaties uit de Koran voor. „In de naam van Allah, de erbarmer, de meest barmhartige. Leid ons op het rechte pad.” In het begin was het even wennen geweest voor christelijke fractiegenoten. Maar nu weten ze niet anders meer, meent Tonca. „Het is volledig geaccepteerd.”

Het CDA wil met de meditatiebundel geen theologische discussie oproepen, benadrukt De Bat. „Een goede CDA-bestuurder staat altijd open voor andere meningen, ook voor die van een islamitische dichter. Het gaat erom dat we ons voorafgaand aan een fractievergadering de vraag stellen: Waar zijn we nu mee bezig met z’n allen? Waarvoor doen we het?”

Tonca: „Rentmeesterschap, daar gaat het om. We willen een samenleving creëren zoals de Schepper die heeft bedoeld. Op dat punt vinden moslims en christenen binnen het CDA elkaar.”

Citaten meditatiebundel
-R. Lubbers (oud premier): „Augustinus houdt ons voor: De tijden dat zijn wij. Omstandigheden veranderen en steeds weer wordt de mens voor nieuwe uitdagingen gesteld. De vraag is hoe wij er mee omgaan.”
-Ds. A. Romein (predikant Ede): „In Spreuken 14 staat: „Rechtvaardigheid verheft een volk, zonde maakt het te schande.” Politiek is uit op verheffing van het volk en dat is bijbels gezien meer dan het bevorderen van beschaving of rijkdom, anders dan ”ieder het zijne.””
-Ds. A. van der Ploeg (predikant Bruinisse): „Gods gerechtigheid is per definitie heilbrengend en die van de mens zal dat eveneens zijn.”
-H. Hagoort (voorzitter publieke omroep): „Van Paulus leren we dat gerechtigheid als zichtbare buitenkant niet functioneert zonder die moeilijke binnenkant: zelfbeheersing.”
-E. de Lange (Europarlementariër): „We hebben de verplichting om duidelijk in het vizier te houden waar we naar toe willen: Vrede in aantocht, gerechtigheid in wording, menswording, alsnóg, verre liefde, lieve vrede, dat koninkrijk, tóch.”
-C. Cörüz (Tweede Kamerlid): „Ik neem me aan het begin van de dag vaak voor om die dag ten volle te leven. Aan het einde van de dag realiseer ik me evenwel hoe moeilijk die opgaaf is en hoe vluchtig het bestaan kan zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer