Dood patiënt isoleercel los van slechte zorg
De dood van een patiënt in een isoleercel van het Sociaal Psychiatrisch Dienstencentrum (SPDC) Oost in Amsterdam staat op het eerste gezicht los van de slechte zorg in de kliniek.
Daar gaat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) voorlopig vanuit, heeft minister Klink (Volksgezondheid) woensdag geschreven aan de Tweede Kamer. Als de schizofrene man inderdaad is gestikt in een stuk brood, dan is dat volgens de IGZ in redelijkheid niet te voorkomen. Het had ook in andere psychiatrische klinieken kunnen gebeuren.Wel schoot de instelling een bok door het sterfgeval niet meteen te melden bij de inspectie, terwijl dit wel altijd moet als dit in een isoleercel plaatsvindt. Na het incident werden vijf medewerkers ontslagen of op non-actief gezet. De kliniek is inmiddels gesloten.
De conclusies over de ondermaatse zorg (te weinig personeel en vervuilde isoleercellen) trok de IGZ in een breder onderzoek naar separatie onder 39 instellingen in de geestelijke gezondheidszorg. Dit onderzoek is nog niet helemaal klaar, maar duidelijk is wel dat de kliniek in Amsterdam als slechtste uit de bus komt.
Daarnaast zijn er een paar instellingen die in gebreke blijven. Een grote middengroep moet de zorg gaan verbeteren en een aantal GGZ-instellingen doet het echt goed als het gaat om het in afzondering zetten van patiënten.
De PvdA wil dat isoleercellen zoveel mogelijk uit Nederland verdwijnen. Kamerlid Bouwmeester wil laten onderzoeken wat de alternatieven voor moeilijke gevallen zijn, zoals een zogeheten prikkelarme kamer waar patiënten wel hun eigen kleren aanmogen maar waar verder nauwelijks spullen in staan.
Bouwmeester vindt dat isoleercellen alleen nog in uitzonderlijke gevallen gebruikt mogen worden zoals voor drugsverslaafden met een psychose.