Binnenland

Ds. Golverdingen: CDA nodig in politiek

De SGP moet het „bleke” CDA „heel kritisch” volgen en bevragen op de ”C”, maar „we moeten wel beseffen dat we het CDA in het politieke midden niet kunnen missen.”

Redactie politiek
29 September 2008 10:17Gewijzigd op 14 November 2020 06:27

Dat stelt ds. M. Golverdingen, predikant van de gereformeerde gemeente te Waarde, in een vraaggesprek met In Contact, het magazine van de SGP-jongeren. Als het CDA uit de regering zou zijn, komt de positie van het christelijk onderwijs direct in gevaar, aldus de predikant. „We moeten oog hebben voor de positie van deze partij. Daarbij geldt dat het eenvoudiger is aan de zijlijn te staan, dan in het zadel te zitten.”Evenals bij het CDA, moet de houding tegenover de ChristenUnie „waarderend kritisch en kritisch waarderend” zijn, zo zegt de predikant. „De SGP moet de ChristenUnie als coalitiepartij kritisch volgen met waardering voor de inzet. Ik zou het een bezwaar vinden als de CU door ons min of meer werd gespaard.”

De belangrijkste uitdaging voor de SGP is volgens ds. Golverdingen het herstellen van de schade die het vrouwenvraagstuk heeft aangebracht. De partij moet laten zien dat „het menens is dat vrouwen lid kunnen worden van kiesverenigingen.” Bij veel plaatselijke afdelingen overheerst volgens hem nu nog „het conservatisme.” „De partij moet aandacht besteden aan de doorwerking van deze besluitvorming.”

De predikant van Waarde neemt het op voor oud-SGP-voorman ds. H. G. Abma. Die werd door sommige behoudende SGP’ers aan het eind van de jaren zestig van de vorige eeuw betiteld als „een vijand van Gods volk.” Ook werd in zijn tijd de Landelijke stichting tot handhaving van de staatkundig gereformeerde beginselen opgericht. Volgens ds. Golverdingen werden uitspraken van ds. Abma uit hun verband „gerukt om hem in een kwaad daglicht te stellen.” De predikant van de Gereformeerde Gemeenten heeft zijn collega uit de Hervormde Kerk „hoog staan.” „Hij was een zeer integer en godvrezend persoon.”

Het SGP-hoofdbestuur moet er volgens de predikant alles aan doen om hervormde kiezers binnen de Protestantse Kerk in Nederland blijvend aan de SGP te verbinden. Hij zou graag zien dat „leden van de PKN wat royaler op de landelijke verkiezingslijst geplaatst zouden worden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer