Gesteggel om „soevereine staat”
De dreiging van een heus grensconflict lijkt afgewend nu het gerechtshof in Leeuwarden vorige week het zelfverklaarde ministaatje Eurostaete bij Coevorden niet heeft erkend. Maar ’staatshoofd’ Gerard Beukeveld geeft niet op. „Eurostaete zal een gidsland worden.”
Het lijkt één grote grap, maar Beukeveld oogt bloedserieus. De klinisch chemicus verkeert in de stellige overtuiging dat de lap grond van een kleine 3000 vierkante meter, op de grens tussen Nederland en Duitsland, nog altijd zijn bezit is.Begin 2006 ziet Beukeveld zich onder dreiging van gedwongen verkoop genoodzaakt een perceel landbouwgrond aan de grens met Duitsland te verkopen aan Coevorden. De gemeente wil er samen met de Duitsers een industrieterrein aanleggen. Waar de gemeente echter geen rekening mee houdt, aldus Beukeveld, is de strook grond die tússen de Nederlandse en Duitse grenspalen ligt. Volgens hem is de strook niet in de kadastrale nummering betrokken en heeft de gemeente er ook niet voor betaald.
Daarom is het nog steeds zijn eigendom, meent Beukeveld. Op 20 januari 2006 roept hij er zijn „soevereine staat” Beukeveld uit. Het ministaatje wordt enige tijd later omgedoopt tot Eurostaete.
Het getouwtrek met de gemeente is daarmee niet voorbij. Coevorden gaat door met de ontwikkeling van het industrieterrein, en legt wegen en riolering aan. Dwars door Beukevelds ministaatje.
Beukeveld, inmiddels woonachtig in Hoorn, stuurt meerdere brieven naar de gemeente. Die negeert hem en daarom zoekt hij het hogerop. Een briefwisseling met premier Balkenende volgt. In een van deze brieven dreigt Beukeveld de riolering die over zijn grond loopt „op te blazen met een mengsel van poedersuiker en kunstmest.”
Twee dagen later ontvangt Beukeveld een aanhoudingsbevel. Hij besluit zich te melden op het politiebureau in Hoorn, waar hij in de cel belandt. Na zes uur wordt hij naar Emmen vervoerd voor verhoor. Daar vertellen ze hem dat hij is aangehouden vanwege een brief aan premier Balkenende met daarin een dreiging van geweld.
Na het verhoor mag Beukeveld zijn biezen pakken. In juni 2007 volgt een veroordeling vanwege het posten van een brief met daarin een valse bommelding. Hij krijgt een taakstraf van honderd uur opgelegd, maar gaat tegen die straf in beroep.
Begin deze maand doet de rechtbank in Leeuwarden uitspraak: zes weken voorwaardelijke gevangenisstraf. De rechter geeft tevens aan geen boodschap te hebben aan het zelfverklaarde staatje Eurostaete.
De rechtbank erkent uw staatje niet. Wat nu?
„Dat zegt me niets. Israël wordt ook niet door iedereen erkend. Een rechtbank heeft daar bovendien helemaal niets over te zeggen. Alleen regeringen kunnen een staat erkennen. Ik heb trouwens geen erkenning nodig om met Eurostaete verder te gaan.”
Inmiddels ligt er een asfaltweg over het terrein en gaat de gemeente gewoon door met de ontwikkeling van het industrieterrein. Wat gaat u doen?
„Al houd ik maar 1 vierkante meter over, dat is voldoende voor een eigen staat. Via internet bouwen we onze activiteiten uit. Inmiddels hebben we een eigen munt. En zo’n zestig mensen hebben zich bij ons aangesloten. We willen met Eurostaete laten zien dat het ook anders kan; dat een maatschappij zonder hebzucht welvarend kan zijn.”
Een soort Utopia dus?
„Noem het zoals je wilt. We maken gewoon gebruik van de fouten die bij de grondtoewijzing zijn gemaakt om een gidsland op te bouwen. Gandhi zei ooit: Eerst word je genegeerd, daarna uitgelachen, dan gaan ze je bestrijden en vervolgens heb je gewonnen.”
De gemeente Coevorden ligt al jaren in de clinch met G. Beukeveld. In een reactie spreekt wethouder G. Roeles namens de gemeente over een „ellendig dossier.”
Volgens Roeles bestaat er geen „niemandsland” tussen Nederland en Duitsland en is Coevorden gewoon eigenaar van het betwiste stuk grond. „Dat blijkt uit de gegevens van het Kadaster. Bovendien is de eigendomsakte netjes gepasseerd bij de notaris.”
Roeles erkent dat door de gemeente fouten zijn gemaakt in het contact met Beukeveld, maar zegt open te staan voor een gesprek.
„Beukeveld is doctor in de chemie; hij is dus niet dom. Maar hij leeft in een waanwereld. Hij verheft fantasie tot werkelijkheid. Dat is jammer, vooral voor zijn familie. Die wil de hele affaire het liefst achter zich laten.”
De gemeente gaat intussen gewoon door met de ontwikkeling van industrieterrein Europark, in samenwerking met Duitsland.