„Ze zien mij als een christenhond”
Gouwenaar A. Nederlof (70), hulpkoster van de hervormde Vredeskerk, verbaast zich niet over alle ophef rond de overlast de Oosterwei. „Er gebeuren hier dingen die niet horen te gebeuren.”
Nederlof woont al ruim dertien jaar aan de Dunantsingel in de wijk Oosterwei. „Recent hoorde ik van een vrouw van wie de tassen van haar fiets werden gegrist terwijl ze in een winkel stond. Het lijkt soms wel of die Marokkaantjes heel de dag door de wijk lopen te spieden om te kijken of er iets te stelen valt.”De overlast ging ook Nederlof zelf niet voorbij. „Ze hebben de ruiten van mijn auto ingeslagen. Ook heb ik me wel eens bedreigd gevoeld. Ik kwam die avond met mijn auto aanrijden om te parkeren bij mijn woning. Er stonden drie Marokkaantjes op de weg. Eentje van hen maakte geen aanstalten om aan de kant te gaan, dus ik draaide mijn raampje open en vroeg of ik er misschien even langs mocht. Treiterig langzaam ging hij opzij. Waarschijnlijk reed ik te dicht langs hem heen, want terwijl ik mijn wagen parkeerde zag ik dat die gasten bleven wachten. Uit angst ben ik eerst in de auto blijven zitten en later snel naar binnen gegaan. Ze hebben gekeken waar ik woonde, want ze drukten daarna tot diep in de nacht steeds op de deurbel.”
De overlast door „Marokkaanse straatterroristen” zoals Wilders ze noemt, is volgens Nederlof terug te voeren op het grote eergevoel dat onder hen heerst. „Ze doen geen stap terug of opzij. Ze zien mij als een christenhond op wie ze gewoon mogen schelden en voor wie ze niet aan de kant gaan. Bovendien doen hun ouders er weinig tot niets aan. Ook de buurtvaders zijn onmachtig om de problemen in te dammen.”
Een oplossing voor het probleem is er niet zomaar, geeft Nederlof toe. Maar de gemeente zou volgens hem al wel de camera’s terug kunnen plaatsen die bij wijze van proef enkele maanden in de Oosterwei hingen. „De overlast was toen stukken minder.”
„Media vergroten problemen Gouda uit”
„Het is jammer dat de media zich zo massaal op de incidenten hebben gestort. De problemen zijn zodoende onnodig uitvergroot.”
Dat is de stellige overtuiging van Arjan (45) en Ans den Hertog (45) uit Gouda. Het echtpaar heeft drie meisjes en twee jongens in de leeftijd van 11 tot 20 jaar. Het gezin woont aan de Dunantsingel, „vlak bij de straten waar nu zo veel narigheid is, hooguit een paar honderd meter ervandaan. Anderzijds: direct zicht hebben we er niet op. Wij wonen aan de rand van de wijk.”
De familie Den Hertog vindt alle ophef ook een tikje overdreven. „Heel vervelend allemaal. We wisten niet wat we meemaakten, vorige week zondag. Plotseling arriveerden er cameraploegen en werden er vlak voor onze deur interviews gehouden. We hadden geen idee wat er aan de hand was. Dat lazen we pas later in de krant. En natuurlijk merkten we dat er geen bussen meer reden en dat er hoezen over de bushaltes zaten.”
De familie heeft zelf nooit hinder ondervonden van de Marokkanen. „We wonen hier met veel plezier. Het scheelt misschien dat we nooit gebruikmaken van de bus. Alle aandacht komt nu eenzijdig op deze wijk te liggen.
De familie ontkent niet dat er problemen in de wijk zijn. „In sommige straten scholen de allochtone jongeren samen. Ze hebben geen werk, hangen bij elkaar, veroorzaken narigheid. Je zult daar als buschauffeur je werk maar moeten doen. Wat er aan het wangedrag moet worden gedaan? De ouders erop aanspreken, natuurlijk. Zij horen te weten waar hun kinderen ’s avonds en ’s nachts uithangen. Verder is het niet bevorderlijk dat er zo veel allochtonen bij elkaar wonen. Het wordt echt een buurtje. Het zou beter zijn ze uit elkaar te halen.”
„Oosterwei lijdt onder alle negatieve aandacht”
Marokkaanse raddraaiers moeten hard worden aangepakt. Jongerenwerker Rachid Tighadouini (40) uit de Goudse wijk Oosterwei laat er geen misverstand over bestaan. „Maar we moeten ook oog hebben voor hun penibele situatie.”
Tighadouini, zelf van Marokkaanse afkomst, is coördinator van activiteitencentrum R&M in de wijk die sinds de staking van Connexionbuschauffeurs in de schijnwerpers van politici en media staat. Dagelijks gaat hij om met jeugdige Marokkaantjes. Ook geeft hij begeleiding aan buurtvaders die ’s avonds in de wijk surveilleren en een praatje aanknopen met hangjongeren.
Dat Marokkaanse jongeren die over de schreef gaan moeten worden aangepakt, is voor Tighadouini geen vraag. „Dat geldt voor iedereen, dus ook voor hen. Verkeerd gedrag kan niet.” Maar hij wil wel een kanttekening plaatsen. „Zie de jongens niet alleen als dader, maar ook als slachtoffer. Hun omstandigheden zijn niet eenvoudig. Velen hebben geen werk, geen ziektekostenverzekering, geen diploma.”
Straffen alleen helpt niet, zegt Tighadouini. „Hoe harder je optreedt, hoe grimmiger de samenleving wordt.” Het voorstel van PVV-leider Wilders om militairen naar Gouda te sturen raakt volgens de jongerenwerker kant noch wal. „Dat een volksvertegenwoordiger zoiets in de Tweede Kamer kan roepen, vind ik onbegrijpelijk. Zulke uitspraken zijn het huis van de democratie onwaardig.”
Alle negatieve publiciteit heeft Oosterwei niet verdiend, vindt Tighadouini. „De wijk lijdt onder alle aandacht. De Marokkaanse gemeenschap loopt een enorme deuk op. Mensen trekken zich terug en voelen zich gestigmatiseerd. Ik vind het te gemakkelijk om hen aansprakelijk te stellen voor misstappen van jongeren die zij nog nooit hebben gesproken.”