„Grieppandemie vereist autoritair optreden overheid”
Bij een grieppandemie, waarbij duizenden mensen sterven en de maatschappij voor langere tijd wordt ontwricht, moet de democratische overheid zich omvormen tot een autoritair optredende overheid.
Zowel deskundigen uit overheidskringen als uit het particuliere bedrijfsleven pleitten daar donderdag in Musis Sacrum te Arnhem voor, tijdens een conferentie over het bestrijden van een grieppandemie. Volgens K. van der Velden, hoogleraar Public Health aan de Radboud Universiteit Nijmegen, is bij een uitbraak van een grieppandemie militaire sturing nodig. Men hoopt op de cavalerie van de rijksoverheid als het echt misgaat. Een keur aan deskundigen is van mening dat de overheid de belangrijkste rol heeft om bevolking en bedrijfsleven bewust te maken van de mogelijkheid van een grieppandemie en wat er te doen staat als die ook daadwerkelijk over ons komt.„Er zal ongetwijfeld een probleem ontstaan met de voedseldistributie”, stelde A. Heemskerk, manager kwaliteit, arbo en milieu bij Deli XL. „Moeten distributeurs niet bewaakt worden om te voorkomen dat de bevolking vrachtauto’s onderweg gaat plunderen? Ook zal er een tekort aan drinkwater zijn. Deli XL heeft veel voorraad, maar die raakt op een gegeven moment op. Kunnen we dan op de overheid rekenen?” Het is volgens hem geen vraag meer óf er een grieppandemie uitbreekt, maar wanneer.
Dr. I. Helsloot, bijzonder hoogleraar fysieke veiligheid en crisisbeheersing aan de VU te Amsterdam, vroeg zich af of bij een grieppandemie wel of geen rekening gehouden moet worden met massa’s mensen die ziekenhuizen bestormen omdat ze vrezen de beruchte griep te hebben”
Volgens L. van Bergen, universitair docent medische geschiedenis aan het VU Medisch Centrum te Amsterdam, wordt de impact van een grieppandemie mede bepaald door de maatschappelijke omstandigheden. „Die zijn nu anders dan tijdens de Spaanse griep in 1918-1919, waaraan wereldwijd 50 miljoen mensen stierven”, zegt hij. „Ook anders tijdens de pandemieën in 1957 en 1968 die aan 1 tot 4 miljoen mensen het leven kostte. Bovendien is de kennis van het voorkomen, het ontstaan en het verloop van een grieppandemie nu een andere dan die van destijds. De geschiedenis herhaalt zich nooit.” Nederland is volgens Van Bergen niet klaar voor en grieppandemie. „Een grieppandemie is geen medisch probleem meer, maar een maatschappelijke ramp”, aldus Van Bergen. „En de gevolgen daarvan zijn onzeker.”
De burgemeester van het Zeeuwse Kapelle, S. Kramer, wil zijn burgers niet overvoeren met allerlei narigheid die op hen af kan komen. „Na de vuurwerkramp hebben we aan symptoombestrijding gedaan, na 11 september wezen we op terroristische dreiging, bij een risico op overstroming zijn we achter de Oosterschelde niet meer veilig en moet iedereen nu een bootje op zolder hebben. Komen we nu nog eens aan met een grieppandemie”, aldus burgemeester Kramer. „Laten we alstublieft gedoseerd communiceren met de bevolking.
H. Hopman, manager zorginnovatie bij Achmea: „Maar als het misgaat, worden de overheid en de politiek hier knetterhard op afgerekend.”