Vastgoedmagnaat koopt panden Fortuyn
De Haagse vastgoedmagnaat Chris Thunnessen koopt de Rotterdamse en Italiaanse woningen van de vermoorde politicus Pim Fortuyn. Hij heeft daarover overeenstemming bereikt met de familie Fortuyn.
Volgens de oudste broer van de politicus, Marten Fortuyn, gaan de panden voor ongeveer 1 miljoen euro van de hand. „Thunnessen laat beide huizen inclusief het interieur volledig intact”, aldus Marten Fortuyn dinsdag. „In het pand in Rotterdam kunnen straks kleine groepen een rondleidng krijgen.”
Volgens Marten Fortuyn is er bewust voor gekozen die rondleidingen kleinschalig te houden. Bij grote groepen loop je de kans dat er souvenirjagers tussen zitten. Dan moet alles in huis achter glas en dat gaat ten koste van de authenticiteit.”
Het ’Palazzo di Pietro’ aan het Rotterdamse G.W. Burgerplein kan de Pim Fortuyn Foundation gebruiken voor bijeenkomsten. Marten Fortuyn: „Pim had indertijd al besloten dat dit pand moest worden uitgebreid met extra vergaderruimte. Die geplande uitbouw komt er nu zodat de stichting hier bijeenkomsten kan houden.”
Butler Herman, die als conservator wordt aangesteld, en de twee hondjes van Fortuyn blijven in het pand wonen. Het huis van Fortuyn in het Italiaanse Provesano gaat niet open voor het publiek. „Thunnessen wil dit zuiver voor privé-doeleinden gebruiken”, aldus Marten Fortuyn.
Volgens hem koopt de vastgoedmagnaat de huizen uit eerbied voor Fortuyn. „Hij heeft Pim, zowel in zijn periode bij Leefbaar Nederland als bij de LPF, altijd gesponsord en heeft veel respect voor hetgeen hij probeerde te doen.”
De 52-jarige Hagenaar Thunnessen is eigenaar van de in Den Haag gevestigde onderneming Metterwoon Vastgoed. De vastgoedmagnaat wilde dinsdag geen toelichting geven op zijn aankoop. „Hij wil liever niet in de publiciteit”, verklaart adjunct-directeur Jan-Willem van Beek van Metterwoon. Dit bedrijf is in 1974 opgericht door Thunnessen en heeft op het moment, verspreid over de Randstad, ongeveer 8500 woningen, winkels, winkelcentra en hotels in portefeuille. Er werken 85 mensen bij Metterwoon, dat in 2000 nog het nieuws haalde toen het als slechtste huisbaas van Nederland naar voren kwam in een door de Woonbond georganiseerde verkiezing.
Ook Emile Ratelband, die in oktober de stichting Behoud Huis Pim Fortuyn oprichtte, is tevreden met de overname door Thunnessen. „Allemaal positief, positief, positief. Die Thunnessen is ook een adept, discipel, volgeling van Fortuyn, dus dat kan alleen maar goed zijn.”
Ratelbands actie verloopt teleurstellend, zo geeft hij zelf toe. Door lezingen probeert hij geld binnen te halen voor de aankoop van het huis.„De opbrengst is minder dan 5000 euro. Deze week nog drie lezingen en dan storten we het geld netjes op de rekening van de familie en heffen we onze eigen stichting weer op. Ach, alle beetjes helpen.”