VOC-schip maakt plaats voor ferry
Bijna 400 jaar geleden moet de aankomst van Henry Hudson met het VOC-schip De Halve Maen op Governors Island er heel anders hebben uitgezien. Gisteren waren het keurig geklede politici, diplomaten, ambtenaren, ontwerpers en ondernemers die per ferry het eiland aan de zuidkant van Manhattan aandeden.
Het gezelschap bezocht het al twaalf jaar verlaten eiland om de aftrap te geven voor de Hudsonviering in 2009. Premier Balkenende plantte een notenboom, verwijzend naar de eerste gouverneur Noten, met op de achtergrond de skyline van downtown New York.In de hele stad zullen volgend jaar tal van exposities en evenementen plaatshebben die de Amerikanen wijzen op hun deels Nederlandse geschiedenis, waarvan Harlem (Haarlem), New Amsterdam (centrum van New York) en Brooklyn (Breukelen) nu de bekendste exponenten zijn.
Staatssecretaris Timmermans (Internationaal Cultuurbeleid) coördineert de viering en hoopt dat die een impuls geeft aan de politieke, economische en culturele betrekkingen tussen de VS en Nederland. „Het moet geen vuurpijl zijn die eind 2009 dooft. Het moet juist een permanente uitstraling hebben.” Hij wijst erop dat de Nederlandse architectuur, mode en het design wereldwijd populair is, en vooral in New York.
Langs de naar Hudson vernoemde rivier ten westen van Manhattan komen groene stroken, ontworpen door de Nederlandse landschapsarchitect Piet Oudhof. Ook is er Nederlands straatmeubilair voorzien, waarop de Amerikanen dol zijn. In Battery Park in het zuidelijkste puntje van Manhattan, waar de Nederlanders in de stad zelf aan wal aan kwamen, komt een paviljoen dat is ontworpen door de Nederlandse architect Ben van Berkel, een grote naam in de VS.
Het gebouw is een geschenk van Nederland aan de Amerikanen ter gelegenheid van de viering. Het paviljoen wordt gebouwd met de nieuwste materialen: duurzaam en tegelijk afbreekbaar. Mensen kunnen er koffie drinken en exposities bekijken. Bovendien is het Nederlandse architectenbureau West 8 na een prijsvraag uitgekozen om op Governors Island een park te ontwikkelen en aan te leggen.
Hoewel dit losstaat van de Hudsonviering, past het mooi in de Nederlandse betrokkenheid met de stad. Op het eiland zelf wordt in 2009 een internationaal straattheater gehouden. „Het festival moet geen Nederlands feestje worden. Juist de diversiteit is passend voor deze plek, waar de immigranten destijds aankwamen”, aldus cultureel attaché in de VS Van Twist.
Nederland steekt vooralsnog 10 miljoen dollar in de viering. Daarnaast zijn aanvullende private gelden nodig. In het kader van de Amerikaanse en de Nederlandse fondsenwerving lunchten Balkenende, Timmermans en prins Willem-Alexander gisteren met betrokken partijen en ondernemers.