Invordering rijbewijs na rijden onder invloed
Het rijbewijs van een 47-jarige inwoner van Voorthuizen is zaterdagochtend ingenomen wegens rijden onder invloed. De man werd aan een blaastest onderworpen nadat hij een eenzijdig ongeval op de A30 ter hoogte van Ede had veroorzaakt. Hieruit bleek dat de man te veel had gedronken en werd hij aangehouden. Ademonderzoek wees uit dat de man met een promillage van 2,06 achter het stuur zat.
Maximaal 0,5 promille is toegestaan. Justitie beslist over de teruggave van het rijbewijs.Bij dergelijke promillages krijgt de bestuurder van het CBR gewoonlijk een onderzoek opgelegd, dat wordt uitgevoerd door een psychiater. Als de bestuurder ongeschikt blijkt voor het besturen van een motorvoertuig, wordt het rijbewijs ongeldig verklaard.
Als de bestuurder ‘niet-ongeschikt’ blijkt, moet alsnog een driedaagse cursus over alcohol en verkeer worden gevolgd (de EMA: Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer). De kosten van de cursus, ruim € 650,- komen voor eigen rekening. Niet meewerken aan de cursus resulteert in een ongeldig rijbewijs.