Kernreactor Petten langer stilgelegd
De kernreactor in Petten blijft tot eind november buiten bedrijf. Dit heeft de exploitant, Nuclear Research & consultancy Group (NRG) gisteren laten weten. Dat is vier weken langer dan de NRG eerder deze maand nog aankondigde.
Dit betekent dat er tot eind november geen medische isotopen worden geproduceerd. Deze radioactieve materialen worden gebruikt bij kankerbehandelingen en diagnoses. Het gaat bijvoorbeeld om de stof molybdeen-99, dat vervalt tot technetium-99. De vrijkomende straling zorgt er in het lichaam voor dat organen met behulp van een speciale camera zichtbaar worden. Andere isotopen worden gebruikt voor lokale bestraling en vernietiging van tumoren, zoals jodium-131 bij schildklierkanker.De hoge flux reactor in Petten is goed voor 30 tot 50 procent van de Europese productie van isotopen, afhankelijk van het type. Begin deze maand ontstond in Europa een nijpende situatie omdat niet alleen ’Petten’, maar ook een opwerkingsfabriek in het Belgisch Fleurus, de kernreactor in het Belgische Mol en een kernreactor bij Parijs buiten bedrijf gesteld waren na technische problemen. Er bleven daardoor nog maar twee isotopenproducenten ter wereld over, een kerncentrale in Canada en een in Zuid-Afrika. De productie in deze centrales is echter lang niet genoeg om de wereldwijde behoefte te dekken en bovendien voor Europa nauwelijks van betekenis.
Vanwege de technische problemen waren en zijn sommige isotopen enkele weken lang moeilijk of niet verkrijgbaar en moeten soms medische onderzoeken of behandelingen worden uitgesteld. Volgende week echter kunnen de Belgische leveranciers hun productie van isotopen hervatten, zo is de verwachting.
De kernreactor in Petten is al ruim anderhalve maand buiten gebruik. Aanvankelijk zou hij eind augustus na een maand groot onderhoud weer opstarten. Maar in het belangrijkste koelwatersysteem duiken geregeld gasbelletjes op en daarom besloot NRG de herstart uit te stellen.
Inmiddels is duidelijk dat die gasbellen worden veroorzaakt door corrosie aan de leidingen. NRG kijkt nu hoe dat het beste kan worden aangepakt en denkt dat het herstel in elk geval tot eind november duurt.
Het blijft lastig andere leveranciers te vinden voor de isotopen. NRG heeft bijna dagelijks contact met haar klanten en helpt hen bij het zoeken naar alternatieven, aldus een woordvoerster.