Nederland niet voor verhoging EU-subsidie voedselbank
Nederland is er niet voor dat de Europese Unie voedselbanken blijft subsidiëren. Dat Brussel woensdag voorstelde om het budget met twee derde te verhogen tot een half miljard euro per jaar, kan al helemaal niet op goedkeuring rekenen.
De ministeries van Landbouw en Sociale Zaken vinden deze vorm van hulpverlening aan armen geen taak voor de Europese Unie. „Armoedebestrijding is een nationale zaak, geen EU–zaak", aldus een woordvoerster van het ministerie van Sociale Zaken.Minister Verburg (Landbouw) meldde eerder op de dag al tegen de geplande uitbreiding te zijn. Een woordvoerster: „We vinden in Nederland dat de sociale uitkeringen voldoende moeten zijn om minderbedeelden op te vangen".
De Europese Unie had de voedselbanken ooit ingesteld om de overschotten aan landbouwproducten weg te werken. „De overschotten zijn inmiddels weg, dus deze subsidie kan ook weg", aldus de woordvoerster. „Als de EU voor zoveel geld groente en ander voedsel gaat opkopen, drijft dat de prijs alleen maar op. Dat is juist nadelig voor armen".
De EU–voedselverdeling vindt plaats in negentien van de 27 EU–landen, steeds samen met hulpverleningsorganisaties. Nederland maakt van oudsher geen gebruik van dit potje.
De voedselbanken zijn zeer gewild onder de armen in veel Europese landen. In 2006 maakten dertien miljoen mensen er gebruik van. Hoewel de Europese Unie een van de rijkste gebieden ter wereld is, leven er naar schatting 43 miljoen mensen die niet elke dag een warme maaltijd kunnen betalen.
Brussel stelde de EU–landen woensdag voor om het budget fors te verhogen wegens de gestegen voedselprijzen. Ondanks het Nederlandse verzet, krijgt het voorstel waarschijnlijk toch goedkeuring van een ruime meerderheid aan landen die er wel gebruik van maken. „,Maar dat laat onverlet dat wij onze mening hebben: de EU moet dit gewoon niet doen", aldus Sociale Zaken.
Europarlementslid De Lange (CDA) „staat niet te springen voor de uitbreiding, zolang er niet iets wordt gedaan aan de scheve verdeling van het geld". De Lange ontdekte dat het geld nu vooral naar de rijkere EU–landen gaat: Frankrijk vangt 50 miljoen euro, Italië 69 miljoen, tegen slechts 24 miljoen voor het straatarme Roemenië.