NRC laat discussie embargo Prinsjesdag oplaaien
De Miljoenennota wordt pas dinsdag op Prinsjesdag officieel gepresenteerd, maar NRC Handelsblad wijdde zaterdag al drie pagina’s aan de formeel nog geheime kabinetsplannen. Met als gevolg een fikse discussie in journalistiek Nederland.
De Miljoenennota is vrijdag onder strikt embargo verstrekt aan de media. Wie heeft getekend voor de embargoregeling, kan daardoor pas op Prinsjesdag details naar buiten brengen. Normaal gesproken vervalt een embargo als nieuws voortijdig uitlekt, maar voor de stukken op Prinsjesdag geldt dat dus nadrukkelijk niet.NRC Handelsblad tekende niet voor de embargoregeling en verkreeg de informatie naar eigen zeggen via eigen nieuwsgaring. „Besluiten over voorgenomen beleid, die voor de burger belangrijk zijn, horen zo snel mogelijk bekendgemaakt te worden", lichte de hoofdredactie toe.
RTL Nieuws achterhaalde eerder ook al (delen van) de Miljoenennota, maar voordat die aan de pers was verstrekt. NRC is de eerste die publiceert terwijl de embargoregeling is ingegaan.
Volgens Jos Heymans van de Parlementaire Persvereniging (PPV) toont de NRC–publicatie het failliet aan van de huidige embargoregeling. Hij vindt het frustrerend dat andere media die stukken ook allang hebben er nu tot dinsdagmiddag niets mee mogen doen. Heymans bespreekt de kwestie binnenkort onder meer met de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD), die het embargo aanbiedt.
Ook de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) noemt het verkeerd dat andere media niet aan de slag kunnen met de begrotingsstukken. „Dat is in strijd met de logica van vrije nieuwsgaring", aldus secretaris Thomas Bruning. „Die bepaling is irreëel".
Arendo Joustra, voorzitter van het Genootschap van Hoofdredacteuren, vindt het prima dat NRC op basis van journalistiek handwerk uit de begroting heeft kunnen publiceren. „Dat laat zien dat we vrije pers hebben. Geen enkele hoofdredactie is verplicht de embargoregeling te tekenen", aldus Joustra.
Volgens Pieter Broertjes, hoofdredacteur van De Volkskrant, toont dit aan dat de embargoregeling niet werkt als een belangrijk medium niet tekent. „We modderen hier al jaren mee. Het is ook niet meer van deze tijd om het nieuws dagenlang stil te zetten".
Vicepremier Wouter Bos (Financiën) was niet verrast door de NRC–publicatie. „Ik had niet anders verwacht", zei hij in de marge van EU–beraad in Nice. De minister voegde eraan toe dat hij „veel gedachten" heeft over de embargoregeling. „Maar die ga ik eerst bespreken met collega’s.".