Wetenschappers bieden politie frisse blik
De politie in Amsterdam ontwikkelt de komende tijd een bijzonder informatiesysteem. Op een kaart op de computer kunnen agenten per straat of huis zien wat voor problemen er spelen. Niet alleen staat er bijvoorbeeld welke jongeren ergens rondhangen of wat voor strafblad die hebben, maar ook of ze hen op dat moment streng moeten aanpakken of juist wat meer ruimte moeten geven.
Sociaal–psycholoog en filosoof Teun Meurs bedacht dit progamma. Hij is een van de twaalf wetenschappers die de afgelopen anderhalf jaar bij de politie Amsterdam–Amstelland rondliepen. Korpschef Bernard Welten had hen binnengehaald om zijn team van totaal nieuwe inzichten te voorzien. Woensdag was de presentatie van de resultaten van dit zogeheten Juxta–programma.De academici deden eigen projecten, maar ook gezamenlijke. Zo concludeerden zij al snel dat de politie een imagoprobleem heeft. Daarom bedachten ze de theatervoorstelling De Politie Vertelt. Tijdens het festival Winterparade in Amsterdam vertelden agenten over ervaringen die veel indruk op hen hebben gemaakt. Het publiek kreeg zo een beter beeld van hun werk.
Naast dit soort concrete resultaten, heeft het Juxta–project volgens Welten ook iets anders opgeleverd. Zijn mensen hebben geleerd hoe belangrijk het is om zaken soms op een geheel andere wijze te bekijken. „Het gevaar is dat je blinde vlekken in je denken krijgt, dat je zelden in verwarring wordt gebracht".
„Het resultaat is dat de geest uit de fles is in ons bedrijf. Het Juxta–project heeft het besef opgeleverd dat er altijd meer is dan je ziet", aldus de korpschef. Overigens blijven zeven van de twaalf leden van de zogeheten ’bende van Welten’ ook na afloop van het project bij de politie werken.