Genderkliniek wil uitwijken naar België
De omstreden genderkliniek in Utrecht, die mensen een behandeling biedt waardoor bij de bevruchting het geslacht van de baby wordt bepaald, overweegt haar activiteiten naar België te verplaatsen.
Directeur B. van Delen van de kliniek zei dat woensdag in het radioprogramma 1opdeMiddag. Samen met een laborante en een gynaecoloog wil hij in België Nederlandse echtparen de gelegenheid bieden om hun wens voor een jongen of meisje in vervulling te laten gaan.
In België wordt afwijzend gereageerd op de plannen van Van Delen. Senator J. de Roeck, voorzitter van de Bijzondere Commissie voor Bio-Ethische Problemen, vindt het „absurd en vrij zinloos” om naar België te komen. „Je gaat niet naar een land waar de plannen om geslachtskeuze te verbieden al zo vergevorderd zijn.”
Volgens De Roeck zal het wetsvoorstel nog voor de verkiezingen van juni volgend jaar in België worden aangenomen. Dan is het, net als in Nederland, verboden om aan geslachtskeuze te doen zonder medische reden.
Sinds 1 oktober geeft Van Delen in Utrecht voorlichting over de mogelijkheden een jongen of meisje ’op bestelling te leveren’. Volgens Van Delen is dit niet tegen de wet. CDA-kamerlid Ormel wil dat ook dit zo snel mogelijk wordt verboden, desnoods met een aanpassing van de bestaande embryowet.
In Nederland is geslachtskeuze zonder medische noodzaak sinds de invoering van de Embryowet verboden. Daardoor moest Van Delen in 1998 zijn genderkliniek sluiten.