Binnenland

Kok: Verruwing op straat gaat door

De verruwing in de samenleving is ondanks allerlei initiatieven de afgelopen jaren „niet gestopt.” Dat zei premier Kok dinsdag bij de presentatie van het eindrapport van het Landelijk Platform Tegen Geweld op Straat.

Van onze binnenlandredactie
5 December 2001 11:28Gewijzigd op 13 November 2020 23:18

De tendens van verruwing van de maatschappij „blijft zorgelijk”, aldus de minister-president. Vaak is het een kleine groep kwaadwillenden die het „voor de rest verziekt” en die anderen „onherstelbaar leed” aan kan doen. Het landelijke platform tegen straatgeweld kwam van de grond na de tragische dood van jongeren als Meindert Tjoelker en Joes Kloppenburg.

Bij de aanpak van „het hardnekkige probleem van geweld” valt nog „een wereld te winnen”, zei de premier. Hij bepleitte een mentaliteitsverandering. „We moeten elkaar als burgers aan kunnen spreken op behoorlijkheid, fatsoen en burgerzin. Het moet duidelijk zijn dat geweld niet door de beugel kan. We laten ons in Nederland voorstaan op onze tolerantie, maar het moet duidelijk zijn dat dat niet geldt voor geweld.”

Buitensporig
Kok zei blij te zijn met een aantal projecten van het landelijke platform onder leiding van de Haagse burgemeester W. J. Deetman. Zo heeft het platform de afgelopen jaren inzamelingsacties van slag- en steekwapens georganiseerd. Ook is dit jaar een voorlichtingscampagne op touw gezet om burgers te informeren over optreden bij geweld op straat.

Het Landelijk Platform Tegen Geweld op Straat maakt zich grote zorgen over het alcoholgebruik bij jongeren. In de uitgaanswereld komt het overgrote deel van de agressie voort uit overmatig drankgebruik. „Alcohol is in ruime mate verkrijgbaar. Er wordt buitensporig gedronken. Dat leidt tot veel agressie. Niet de drugs, maar de alcohol is het grootste probleem.”

Het platform wil jongeren strenger aanpakken bij drankmisbruik. „Alcohol is in ons land te lang geheiligd”, aldus Deetman. „De overheid is bang dat jongelui worden gecriminaliseerd. Maar een jongen van veertien die bekeurd wordt omdat hij op een brommer rijdt en een jongen van twaalf die in juni vuurwerk afsteekt en een boete krijgt, worden toch ook niet gecriminaliseerd?”

Rambo-mes
Deetman legde dinsdag ook de vinger bij agressie in het verkeer. Hij signaleert een asociale houding bij veel weggebruikers. „Het kan toch niet dat automobilisten hun auto op de stoep of op een hoek parkeren zodat bejaarden met een rollator de weg niet meer over kunnen?” Van overheidswege moet meer aandacht komen voor verkeershandhaving, zodat de agressie op straat vermindert, aldus Deetman.

Ook het geweld op televisie is het platform een doorn in het oog. „Te veel Nederlanders beseffen niet hoe schadelijk geweldsfilms voor kinderen kunnen zijn.” Deetman riep eerder de media al op antigeweldcodes te ontwikkelen.

Volgens de voorzitter van het platform moeten ook bedrijven hun verantwoordelijkheid kennen in de actie tegen geweld op straat. Daar schort het maar al te vaak aan, signaleert hij. „Is het soms een teken van beschaving als in een etalage in een stad een rambo-mes met bloedgleuf en kartelrand ligt?”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer