Geen staking ambulancepersoneel
De werknemers van het ambulancebedrijf Verenigd Ziekenvervoer Amsterdam (VZA) gaan niet staken. Dat hebben ze besloten na overleg met burgemeester Cohen van de hoofdstad. Hij ging in op de eis van het personeel om iets te doen tegen bedreiging van en geweld tegen hulpverleners.
Woensdagavond sloeg de vlam in de pan toen circa vijf omstanders in Amsterdam-West ambulancepersoneel lastigvielen en bedreigden. Dat probeerde rond zes uur een 15-jarige jongen te helpen die zwaargewond was geraakt bij een steekpartij.Eigenlijk had de persoon op de plaats van het voorval medische basiszorg nodig, maar de verpleegkundigen achtten de dreiging zo ernstig dat ze zich met ambulance en patiënt uit de voeten maakten. Een deel van het personeel van VZA legde daarop vier uur lang het werk neer.
Cohen zei na het overleg met de hulpverleners dat hij onder meer gaat kijken wat er precies met aangiftes van dit soort misdrijven gebeurt. Hij wil bijvoorbeeld weten wat voor straffen daders krijgen.
Ook gaat de burgemeester de rechterlijke macht oproepen de mogelijkheden om anoniem aangifte te doen te verruimen. Dat kan nu al, maar vaak moet een slachtoffer toch nog voor de rechter-commissaris verschijnen en worden zijn naam en adres dan bekend. Cohen wil dat dat niet meer hoeft.
Een woordvoerder van het personeel van VZA liet weten tevreden te zijn over het overleg met Cohen. „Er is geen bom ontploft, maar er tikt er wel een. Dat tikken is nu tot staan gebracht".
Cohen noemde de bedreiging van woensdagavond „een absolute schande". Volgens hem zijn het vaak „Marokkaanse medeburgers" die hulpverleners lastigvallen. Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken zei het incident in Amsterdam-West „volstrekt onacceptabel" te vinden.