Plasterk: Overweeg andere vervolgstudie
Studenten aan de universiteit kiezen na hun bachelor te vaak automatisch voor een master in dezelfde studierichting. Onderwijsminister Plasterk wil dat studenten bewuster stilstaan bij andere studies en „als laatste optie” bij de mogelijkheid om na hun bachelor te gaan werken.
De bewindsman zei dat maandag op de Universiteit van Amsterdam bij de opening van het academisch jaar. Plasterk wil dat bacheloropleidingen van universiteiten een meer eigenstandig karakter krijgen. Op die manier moeten studenten ook voor een master in een andere studierichting kunnen kiezen.Vorige maand zei Plasterk al dat bacheloropleidingen een volwaardiger opleiding moeten worden. De Sociaal-Economische Raad (SER) vindt dat de bachelor in het wetenschappelijk onderwijs op dit moment niet als een afgeronde studie kan worden gezien.
De minister wil er ook voor zorgen dat studenten vaker een bijbaantje als assistent binnen de universiteit nemen. Daarmee moeten getalenteerde studenten „van de tap naar het lab” worden gehaald. Plasterk stelt hiervoor 1 miljoen aan subsidie beschikbaar.
Neurowetenschappers van de UvA toonden maandag de resultaten van een bijzonder experiment, waarbij ze een MRI-scan van Plasterks hoofd maakten om hem de werking van zijn hersenen te laten zien.
Voormalig VN-secretaris-generaal Kofi Annan trok in Wageningen volle zalen. Hij ging met honderden studenten in debat. De Ghanees was twee dagen in Nederland. Maandagmorgen sprak hij met premier Balkenende, maandagavond met koningin Beatrix en dinsdag bezocht hij telers in het Westland.
Annan zet zich sinds zijn vertrek bij de VN in 2006 vooral in voor de bestrijding van honger in Afrika. In zijn toespraak schetste Annan de problemen waarmee Afrika kampt en het belang van goed landbouwonderwijs.
In Eindhoven pleitte KPN-topman A. Scheepsbouwer op de Technische Universiteit voor een tegemoetkoming voor studenten die zichzelf aantoonbaar overtreffen. Dat kan in de vorm van een extra studiebeurs, extra studietijd om wat meer vakken te mogen volgen of een stage bij een toonaangevend bedrijf.
Scheepbouwer zei dat universiteiten vooral liefde voor een vak moeten aanwakkeren. „Om Confucius te parafraseren: Geef een studie die bij hen past en ze hoeven nooit meer te studeren.”
Laatste keer voor Van der Duyn Schouten
Voor prof. dr. F. A. van der Duyn Schouten van de Universiteit van Tilburg (UvT) was het maandag de laatste opening van het academisch jaar die hij als rector magnificus heeft bijgewoond.
Van der Duyn Schouten neemt op 20 november afscheid en wordt per 1 april 2009 algemeen directeur van Netspar, het aan de UvT verbonden maatschappelijk topinstituut op het gebied van vergrijzing. De periode tussen de rectoraatsoverdracht en de start bij Netspar gebruikt Van der Duyn Schouten voor een inhoudelijke overdracht aan zijn opvolger prof. dr. P. Eijlander en een sabbatical van drie maanden. Hij zal ook een aantal taken op zich nemen binnen het departement econometrie en operations research.
Hij is rector magnificus sinds 1 juli 1999.
De scheidend rector studeerde in 1973 cum laude af in wis en natuurkunde aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Zes jaar later promoveerde hij in Leiden. In 1987 werd hij hoogleraar bedrijfseconometrie besliskunde aan de universiteit in Tilburg. Van 1994 tot 1999 was hij decaan van de economische faculteit.