Toch tijdelijke verhuizing bejaarden
Een groep van zeventig hoogbejaarde bewoners van zorgcentrum Sabina in Oud-Beijerland moet voor enkele jaren verhuizen naar het leegstaande zorgcentrum Immanuël in ’s-Gravendeel.
Dat besluit maakte de raad van bestuur van stichting Sabina van Egmont vrijdagmiddag bekend. Het tehuis wordt binnenkort gesloopt en ervoor in de plaats komt een nieuw woon-zorgcomplex. Met de eigenaar van het terrein, de Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam is afgesproken dat het huidige Sabina voorjaar 2009 leeg opgeleverd moet worden.Onder de bewoners en familieleden, verenigd in een belangencomité, is veel verzet tegen de gedwongen verhuizing. „Er is lang en intensief gezocht naar alternatieven om de mensen in Oud-Beijerland ergens anders onder te kunnen brengen, maar het is niet gelukt. Daar is veel teleurstelling over bij de bewoners en het comité, maar ook bij ons”, benadrukte voorzitter A. M. Weststrate. „Met deze kwestie zijn veel emoties gemoeid. Het is tijd dat er eindelijk duidelijkheid komt.” Gisteren zijn alle partijen op de hoogte gebracht.
Volgens het bestuur zou huisvesting van de mensen in mobiele tijdelijke onderkomens elders in Oud-Beijerland, een van de onderzochte opties, te lang gaan duren en te kostbaar zijn. „Deze cabines moeten aan complexe en hoge veiligheidseisen voldoen, gezien de groep gebruikers. Bovendien waren ze niet zomaar beschikbaar”, aldus A. Verhagen van de facilitaire dienst van Sabina. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat de extra kosten daarvan tussen de 6 ton en 1 miljoen euro bedragen. Daarmee zou de zorgverlening in gevaar komen. „We hebben geen riante reservepositie”, stelt Weststrate. „We hebben ook de zorg voor verpleeghuis De Egmontshof, het inzetten van zo veel geld zou onverantwoord zijn. We kunnen niet de belangen van alle bewoners en het personeel op het spel zetten.”
Het nieuws zorgde gisteren voor veel beroering in het tehuis. Volgens woordvoerder N. van Kampen van het Belangencomité liepen mensen huilend over de gangen. Hij reageert teleurgesteld, maar allerminst uit het veld geslagen. „We hebben nog nooit een financiële onderbouwing gezien”, stelt Van Kampen. „Er circuleren voortdurend andere cijfers. En wat die wooncabines betreft: wij hebben zelf offertes aangedragen van bedrijven die ze binnen drie maanden kunnen leveren. Het is allemaal onwil en een financiële kwestie.” Het comité is zeker van plan naar de rechter te stappen en heeft al een jurist in de arm genomen. Van Kampen: „We hebben alle tijd.”