Binnenland

Internetoplichters opgepakt via pseudokoop

Mede dankzij de inzet van een politie-infiltrant kon de recherche van Bureau Jan Hendrikstraat drie vermoedelijke oplichters aanhouden. De drie Rotterdammers van 21 tot 23 jaar wisten via internet Duitsers en Belgen naar het centrum van Den Haag te lokken. Daar werd de slachtoffers op listige wijze duizenden euro’s afhandig gemaakt.

Politie.nl
29 August 2008 11:35Gewijzigd op 14 November 2020 06:17

Eind november 2007 meldt zich op het politiebureau een Belgische man. Hij zegt te zijn opgelicht. De man verklaart dat hij op internet op een advertentie is gestuit, waarin tegen ‘scherpe prijzen’ spelcomputers, bijbehorende spellen en laptops worden aangeboden. De Belg bestelt dertig playstations en na een uitgebreide mailwisseling blijkt de koop te moeten plaatsvinden in de Lage Nieuwstraat, in het centrum van Den Haag.In de straat wordt de Belg naar een portiek verwezen, waar hij stuit op twee mannen. De ene man overhandigt de andere een doos waarin een plasmatelevisie zit. Tenminste, dat vermeldt het opschrift van de doos. Het vertrouwen van de Belg is kennelijk gewekt, want de man overhandigt de verkoper een envelop met daarin enkele duizenden euro’s. De verkoper zegt de spelcomputers te gaan halen, maar als hij na een kwartier nog niet terug is, ruikt de Belg onraad. Terecht. De verkoper is er met zijn geld vandoor. De Belg gaat op zoek naar het dichtstbijzijnde politiebureau en komt doet daar aangifte.

Een week later meldt zich een tweede slachtoffer met een soortgelijk verhaal, weer een week later verschijnt een derde persoon aan de balie van het bureau. En zo gaat het vanaf dan elke week. De slachtoffers komen allemaal uit Duitsland of België en ze hebben allemaal gereageerd op een advertentie op een website die hen uiteindelijk naar de Lage Nieuwstraat leidt. De slachtoffers gaan het schip in voor bedragen tussen 1.200 en 7.200 euro. Al snel komen recehercheurs erachter dat de verdachten niet voor één gat zijn te vangen. De verdachten gebruikten tal van internetsites. Zodra een advertentie een slachtoffer had opgeleverd, werd deze verwijderd.

Voor elke oplichting gebruikten de verdachten een nieuw pre-paid telefoonnummer en een ander e-mailadres. De advertenties werden geplaatst in een internetcafé en de tekst was telkens compleet anders. Maar dan gaan de oplichters in de fout. Een telefoonnummer dat bij een eerdere oplichting is gebruikt en dat wordt afgeluisterd, blijkt niet te zijn afgesloten. Op 5 maart kwam er ineens nog een gesprek over de lijn. Een Belg belde met het telefoonnummer om een bestelling te plaatsen en een afspraak te maken. Wij konden zien met welk nummer het potentiële slachtoffer belde en hebben contact gezocht met die man.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer