Rijssen heft verbetercommissie op
De begeleidingscommissie die de onderlinge verhoudingen in gemeenteraad van Rijssen-Holten moest verbeteren, is opgeheven. Dat deelde burgmeester B. Koelewijn dinsdag mee.
Aanleiding is de onverwachte toetreding van de ChristenUnie tot het college. De overblijvende oppositiepartijen SGP en VVD toonden zich door deze plotselinge manoeuvre onaangenaam verrast. Vooral het feit dat de onderhandelingen tussen CU en coalitiepartijen in het geheim zijn gevoerd, heeft bij SGP en VVD kwaad bloed gezet.VVD-fractievoorzitter J. Kevelam liet er geen gras over groeien en deelde burgemeester Koelewijn mee per direct de begeleidingscommissie te verlaten. SGP-fractievoorzitter B. Beens twijfelde sterk aan het verdere nut van het overlegorgaan. Voor hem waren de druiven extra zuur, want SGP en ChristenUnie hadden afgesproken alleen sámen aan het college deel te nemen en niet afzonderlijk. Toen de CU zich niet aan die afspraak hield, zei Beens sterk te overwegen ook op te stappen.
Burgemeester Koelewijn heeft alle partijen toch nog één keer om de tafel gekregen om uit de sfeer van wrevel en onvrede te komen. „We gaan immers van incident naar incident en dat is niet goed. Dat is met de partijen besproken.” Uitkomst is dat de begeleidingscommissie is opgeheven en wordt vervangen door een fractieleidersoverleg. In dit overleg bespreken de fractievoorzitters onderwerpen die eerder zijn aangedragen door het onderzoeksbureau WagenaarHoes, dat de integriteit van het college onderzocht. „Te denken valt aan het verstrekken van informatie van het college aan de raad. Maar bijvoorbeeld ook hoe we omgaan met moties die door een raadsmeerderheid worden aangenomen en toch niet worden uitgevoerd. Zaken die WagenaarHoes onlangs ook heeft aangedragen.”
De begeleidingscommissie was ingesteld in het kader van een onderzoek van organisatieadviesbureau WagenaarHoes naar verbetering van de bestuurlijke verhoudingen in Rijssen-Holten. In de commissie zaten afgevaardigden van alle raadsfracties in de gemeenteraad, met het doel te werken aan een stabieler gemeentebestuur. Coalitiepartijen PvdA, Gemeentebelang en CDA werkten ondertussen aan een stabieler gemeentebestuur door het college uit te breiden met een vierde partij, de ChristenUnie. „Door het gebrek aan communicatie over de vierde wethouder beleven VVD en SGP dat anders. Vandaar het opheffen van de begeleidingscommissie”, aldus Koelewijn.
De verkiezing van CU-kandidaat B. Wolterink tot wethouder staat maandagavond op de agenda van de gemeenteraad.