„Zelfredzaamheid op vakantie verdwenen”
„Wordt het morgen druk op de weg?” of: „Mijn TomTom doet het niet meer.” Ook dat soort vragen en opmerkingen krijgen medewerkers van de ANWB Alarmcentrale tegenwoordig te horen.
Dankzij de mobiele telefoon ligt de drempel om de centrale te bellen volgens de ANWB tegenwoordig een stuk lager. De centrale kreeg de afgelopen zomer dan ook 4 procent meer hulpvragen dan in dezelfde maanden van 2007, zo maakte de ANWB dinsdag bekend.Bijna 700.000 mensen belden in de periode van 1 juli tot eind augustus met de ANWB Alarmcentrale. Die belletjes heten officieel noodoproepen. „Maar zelfredzaamheid lijkt op vakantie helemaal verdwenen”, aldus de ANWB. Anderzijds doen veel mensen terecht een beroep op de centrale. „Al is het maar voor een sleutel die in het water is terechtgekomen, waar we regelmatig over gebeld worden.” De autosleutels van tegenwoordig zijn na een duik in het water niets meer waard.
In de aanloop naar de echte vakantiepiek kreeg de ANWB heel veel telefoontjes met hulpverzoeken. „Het zomerseizoen kende een vliegende start.” De ANWB dacht dan ook dat het totaalaantal meldingen 10 tot 15 procent hoger zou uitkomen dan vorig jaar. Maar omdat de piekweken minder druk waren, kwam de groei uit op 4 procent. De drukste dag voor de alarmcentrale was de 21e juli, met ruim 14.000 noodoproepen.
De ANWB kan aan de hand van de oproepen ook goed zien waar minder of juist meer Nederlanders naartoe trekken. „Opvallend is dat de hulpverlening in Spanje en Griekenland is toegenomen, terwijl er minder mensen naar Turkije gaan.” Duitsland en de omringende landen zijn populair, Kroatië (plus 23 procent) en Hongarije zitten duidelijk in de lift. Frankrijk en Duitsland blijven de toppers qua voertuighulpverlening.
De centrale heeft 400 voertuigen minder uit het buitenland gerepatrieerd dan in 2007. „Het repareren ter plaatse heeft in de hulpverlening dit jaar nog meer aandacht gekregen.” Dat is ingegeven door de hoge kosten die reparatie in eigen land meebrengt; het voertuig moet dan naar Nederland gebracht worden.
De alarmlijn is er behalve voor voertuighulp ook voor medische assistentie. Zo kon het gebeuren dat de ANWB 23 procent meer aanvragen kreeg in het door de goedkope dollar aantrekkelijke Amerika. Ook kregen de mensen van de hulplijn te maken met enkele dramatische ongevallen van Nederlanders in het buitenland, zoals auto-ongelukken in Marokko en Schotland en ongevallen met bergbeklimmers in de Alpen.