Open huis voor opgejaagde mensen
In de synagoge van de liberaal joodse gemeente in Amsterdam is dinsdagmorgen postuum de Yad Vashemonderscheiding toegekend aan de echtparen Van der Steen-Brocksmid en Zeestraten-Griffioen.
Philippus Van der Steen en zijn uit Duitsland afkomstige vrouw Anna woonden in de oorlogsjaren met hun vier kinderen in Duivendrecht. Hun vijfde kind werd na de bevrijding geboren.Tijdens de oorlogsjaren stelden ze hun huis open voor mensen die werden opgejaagd, vervolgd en met de dood bedreigd. In mei 1942 haalde Flip het driejarige Joodse jongetje Max van Cleef op om hem een veilige schuilplaats te bieden. De kinderen Van der Steen herinneren zich nog hoe vader op zijn fiets kwam aanrijden met voor op de stang een klein jongentje met een blond krullenkopje.
Ook de kleine Willy Boom, een drie maanden oude Joodse baby, vond enige tijd onderdak bij het gezin Van der Steen, evenals Jaap Jonker, een jongeman die geen gevolg wilde geven aan de oproep om verplicht te werken in de Duitse oorlogsindustrie (Arbeitseinsatz).
Na de bevrijding bleek dat Max’ moeder in een concentratiekamp was vermoord. Max’ vader had het concentratiekamp overleefd. In 1946 ging Max terug naar zijn vader, die inmiddels was hertrouwd. De band met de familie Van der Steen is steeds gebleven, ook nadat Max zich in 1968 in Israël vestigde.
Dinsdagmorgen nam dochter Lisa Kars-van der Steen, te midden van haar familie en in het bijzijn van Max en zijn vrouw Sarah, de Yad Vashemonderscheiding voor haar ouders in ontvangst. Hun namen worden gebeiteld in de eremuur van Yad Vashem te Jeruzalem.
Steun en troost
Ook het echtpaar Zeestraten-Griffioen kreeg de onderscheiding vanochtend postuum toegekend. Het gezin met negen kinderen in de leeftijd van 10 tot 27 jaar bood vanaf augustus 1942 in Voorhout onderdak aan twee Joodse onderduikers, David en Louis Benima.
„Hein was een hardwerkende man met gouden handen en een gouden hart. Toos Zeestraten was huisvrouw, maar vooral moeder. Met zachte liefdevolle hand bestierde zij het gezin en huishouden. Geheel belangeloos, uit zuiver humanitaire overwegingen namen zij de onderduikers in hun huis op, verzorgden hen, gaven hen morele steun en troost in het bijzonder bij het verwerken van de dood van hun ouders en oudste broer, die door de nazi’s werden vermoord.”
Vanochtend nam Riet Koomen-Zeestraten te midden van haar familie en in het bijzijn van Tamara en Maureen Benima (dochters van Louis) de onderscheiding voor haar ouders in ontvangst.