Binnenland

Student leent steeds meer bij IB-Groep

Studenten hebben aan het eind van hun studie een steeds hogere schuld. In vier jaar tijd is de gemiddelde lening bij de IB-Groep verdubbeld van 6000 naar 12.000 euro.

Binnenlandredactie
14 August 2008 11:36Gewijzigd op 14 November 2020 06:13

Dat blijkt uit cijfers van de IB-Groep die BNR Nieuwsradio heeft opgevraagd en die deels al eerder bekend waren. De totale openstaande studieschuld van studenten en oud-studenten bedroeg vorig jaar ongeveer 11 miljard euro. Dat was 1,7 miljard meer dan in 2006.Behalve het feit dat studenten een steeds hogere schuld hebben, blijkt uit de cijfers ook dat dit voor hen vaker problemen oplevert. Zo is het aantal personen voor wie de deurwaarder is ingeschakeld, flink gestegen. Eind 2006 had de IB-Groep nog ruim 60.000 zaken uitbesteed aan de deurwaarder; eind vorig jaar waren er dat ruim 10.000 meer. Dat zijn overigens niet alleen studenten; ook ouders die het lesgeld niet betalen zitten bij deze groep.

Een lening afsluiten bij de IB-Groep is voor studenten aantrekkelijk omdat de rente van 3,7 procent relatief laag is. Ook hoeft de student pas twee jaar na afronding van zijn studie te beginnen met terugbetalen. Bovendien is een lening voor een student, of een verhoging van een al bestaande lening, via de website van de IB-Groep eenvoudig te regelen.

Daniël Blok van de IB-Groep erkent dat, maar wijst erop dat de organisatie slechts uitvoerder is van het ministerie van Onderwijs. „Bovendien krijg je, als je lenen via de website moeilijker maakt, weer de discussie of de IB-Groep wel klantvriendelijk genoeg is.”

Voor de zomer nam minister Plasterk van Onderwijs naar aanleiding van Kamervragen al contact op met de IB-Groep. Hij vroeg toen de informatie over schulden prominenter in beeld te brengen op de website. Dat is gebeurd, maar inmiddels is voor die voorlichting alweer een gerichte zoekactie vereist.

Volgens de Landelijke Studentenvakbond zijn studenten meer gaan lenen omdat de studiefinanciering ongeveer gelijk is gebleven sinds de invoering in 1986, terwijl het collegegeld sindsdien is verdubbeld en de kamerhuren eveneens flink zijn gestegen.

Als studenten helemaal niet kunnen terugbetalen, kan hun schuld uiteindelijk zelfs kwijtgescholden worden. Daarvoor moeten studenten een zogeheten draagkrachtmeting aanvragen. „We proberen mensen erop te wijzen dat ze de procedure met een deurwaarder kunnen voorkomen door zo’n meting aan te vragen”, zegt Blok. „In veel gevallen wordt er dan een lager aflossingsbedrag vastgesteld, of het wordt zelfs op nul gezet. Op die manier kun je tijdelijk of zelfs permanent van je aflossing ontheven worden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer