Binnenland

„Negatief beeld politiek in Rijssen bevestigd”

De gang van zaken rond de toetreding van de ChristenUnie in Rijssen tot het college verdient geen schoonheidsprijs, vindt de Rijssense burgemeester B. Koelewijn. „De burgers begrijpen dit rumoer niet en het bevestigt het negatieve beeld van de politiek.”

Van onze correspondent
13 August 2008 08:59Gewijzigd op 14 November 2020 06:13

De onverwachte toetreding van CU-wethouderskandidaat mr. B. Wolterink (59) tot de coalitie van CDA, PvdA en Gemeentebelang (GB) deed vlak voor de zomervakantie veel stof opwaaien in de Rijssense politieke arena. Oppositiepartijen VVD en SGP waren compleet verrast door de manoeuvre van oppositiepartner CU, die tot dan altijd met hen optrok. Voor de SGP waren de druiven extra zuur vanwege de afspraak om alleen gezamenlijk deel te nemen aan het college van B en W of in het geheel niet.SGP en VVD namen na de draai van de ChristenUnie de beslissing om uit de begeleidingscommissie te stappen die juist tot doel had de matige politieke verhoudingen in de gemeente te verbeteren.

„Ik kan me voorstellen dat VVD en SGP uit de commissie tot verbetering van de verhoudingen in de gemeenteraad stappen”, zegt burgemeester B. Koelewijn (CU) nu naar aanleiding van de commotie. „Maar het was mij dierbaar geweest als dit voorkomen had kunnen worden.” Volgens Koelewijn is het voortraject van de CU-deelname aan het college buiten hem als collegevoorzitter om gegaan.

De burgemeester hoopt dat SGP en VVD toch nog op hun schreden terug willen keren. „Als voorzitter van de gemeenteraad wil ik juist stimuleren dat alle fracties over de jongste ontwikkelingen met elkaar in gesprek gaan. Eenzijdig niet deelnemen aan het gesprek is niet verstandig en zeer betreurenswaardig. Niet praten met elkaar is wel het slechtste wat je je voor kunt stellen. Immers, als twee fracties vertrekken, heeft zo’n begeleidingscommissie tot verbetering van de verhoudingen weinig zin.”

Koelewijn is blij dat het aantal collegepartijen is uitgebreid, omdat de oorspronkelijke coalitie steunde op de kleinst mogelijke meerderheid. „Maar het is jammer dat het zo gegaan is. De burgers begrijpen zoiets niet en het bevestigt het negatieve beeld van de politiek. Dit had beter gekund en er had meer uitgehaald kunnen worden.”

De stelling dat onverwachte ontwikkelingen nu eenmaal bij de politieke slangenkuil horen, verwerpt Koelewijn krachtig. „De term slangenkuil is al een kwalificatie die niet de mijne is. Ik blijf geloven in een open werkwijze en het zelfreinigend vermogen van een gemeenteraad. Dat is ook zeer van belang voor de samenwerking met B en W en dat moet totaal losstaan van de oppositie of coalitie. We moeten ons steeds blijven afvragen hoe we als college- en raadsleden zo goed mogelijk ons werk kunnen doen.” Koelewijn roept dan ook alle partijen op hieraan te blijven meewerken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer