Rotterdamse erfpachters mogen straks grond kopen
Rotterdammers die in een huis of appartement op erfpachtgrond wonen, kunnen de grond vanaf 1 januari kopen. Ook kantoren kunnen de grond onder hun gebouw in eigendom krijgen. De afschaffing van het systeem van erfpacht is een afspraak die in het programma van het nieuwe college van Rotterdam werd vastgelegd.
De afschaffing van de erfpacht geldt niet voor het hele Rotterdamse grondgebied. Grond in het havengebied zal bijvoorbeeld altijd eigendom blijven van de gemeente. Die bestudeert nog of en hoe de grond onder andere bedrijven, winkels en corporaties verkocht kan worden aan de eigenaren van de panden.
„Je wilt daar toch enige sturing houden”, aldus de verantwoordelijke wethouder M. Pastors vrijdagmiddag in een toelichting. „In een straat met meubelwinkels wil je geen autosloperij en met een erfpachtsysteem is het gemakkelijker die eruit te houden.”
Afschaffing van de erfpacht was zolang de PvdA in het stadsbestuur zat onbespreekbaar. Het leverde een constante stroom van inkomsten op en bovendien hield de gemeente zo altijd controle over de grond, aldus de PvdA. Maar echt veel levert het niet op, zo bleek vrijdag: 15 miljoen euro per jaar. De maximale inkomstenderving is (over 100 jaar) 1,8 miljard euro. Als alle erfpachters die nu voor grondaankoop in aanmerking komen tot koop zouden overgaan, zou dat nu in één keer 900 miljoen euro kunnen opleveren. Pastors zei overigens dat niet te verwachten.
Het is de gemeente dan ook niet om het geld te doen, het gaat om een principiële keuze, aldus de wethouder. Bovendien hoopt Rotterdam dat de stad zo aantrekkelijker wordt voor woningzoekenden. En als daardoor de huizenprijzen iets stijgen, levert dat in ieder geval een hogere OZB-opbrengst op. Maar die staat ook ter discussie.