Opgraving Opheusden toont restant van klooster
De dikke muren die na graafwerkzaamheden voor de bouw van een appartementencomplex in Opheusden zijn aangetroffen, zijn de resten van een klooster uit de 15e eeuw.
Dat zegt Kasper van den Berghe, projectleider voor middeleeuwse archeologie bij het archeologisch adviesbureau RAAP.Enkele weken geleden legde de gemeente Neder-Betuwe de bouw van appartementen en winkels op de hoek van de Dalwagenseweg en de Kerklaan in Opheusden stil. Graafmachines stuitten op dikke, oude muren. De gemeente schakelde adviesbureau RAAP in om meer opgravingen te doen en rapport uit te brengen over de herkomst van de muren.
Het gaat volgens Van den Berghe maandag om de resten van een kasteelachtig gebouw van de adellijke familie Van Randwijk. Het deed mogelijk dienst als lokale bestuursvestiging. Het gebouw is in ongeveer 1474 geschonken aan een kloosterorde van de moderne devotie.
De gevonden restanten komen precies overeen met de contouren van een kerkje dat te zien is op een kaart uit 1832. „Waarschijnlijk is een deel van het klooster na de Reformatie vooral als kerk gebruikt. De rest van het complex is toen in verval geraakt en gesloopt.”
Het gerucht van de vondst van een ondergrondse gang die naar de hervormde kerk in Opheusden leidt, berust volgens een woordvoerster van de gemeente Neder-Betuwe op „een fabeltje.” Archeoloog Van den Berghe: „De grondwaterstand is hier zodanig dat er geen sprake kan zijn van een tunnel. Er is wel iets ontdekt wat er in eerste instantie op leek. Dat onderzoeken we nog.”
De bouw van het appartementencomplex ligt nog stil. „Zolang de bevindingen van het adviesbureau nog niet gerapporteerd zijn, kan de gemeente geen beslissing nemen over de voortgang van de werkzaamheden”, aldus de woordvoerster van de gemeente.