Fel debat over versterking politie
De demissionaire ministers Donner (Justitie) en Remkes (Binnenlandse Zaken) hebben donderdag harde kritiek te verduren gekregen van de oppositiepartijen in de Tweede Kamer. Zo kreeg Remkes tijdens een spoeddebat over de politie het verwijt dat hij met grootse veiligheidsplannen komt zonder duidelijk te maken waarvan dat wordt betaald. De bewindslieden wezen de kritiek van de hand.
De oppositiepartijen vinden dat het ministerie van Justitie niet aan de slag mag met de plannen uit de begroting, voordat duidelijk is waar het onlangs gelanceerde nationale veiligheidsplan van wordt betaald. Volgens Donner zijn in de Miljoenennota de benodigde euro’s voor de plannen wel degelijk terug te vinden. Dat staat wat hem betreft los van de begroting van Justitie.
Remkes geeft de Tweede Kamer er de schuld van dat er niet over de veiligheidsplannen kan worden gesproken. De Kamer vindt het onderwerp immers controversieel en wil er dus niet met het demissionaire kabinet over in debat. „Het stond op de agenda, dan moet het eraf en dan kunnen wij de brand weer blussen”, sneerde Remkes.
De oppositiepartijen staan niet alleen in hun kritiek. De beheerders van de politiekorpsen lieten in een brief aan de Tweede Kamer weten dat ze de toezegging van Remkes dat er 4000 agenten bijkomen, niet haalbaar vinden. Met de 700 miljoen euro die het kabinet beschikbaar heeft gesteld, zouden volgens de korpsbeheerders hooguit 2000 extra agenten kunnen worden aangesteld.
De PvdA’er J. Stekelenburg, waarnemend voorzitter van het korpsbeheerdersberaad en burgemeester van Tilburg, wijst in de brief vooral op het probleem van de normvergoeding per agent. Die is volgens hem te laag. Met het beschikbare geld kunnen weliswaar 4000 mensen aan werk worden geholpen, maar dan wel zonder auto of computer.
Stekelenburg uitte overigens bepaald geen nieuw geluid. Burgemeester Opstelten van Rotterdam, de voorzitter van het korpsbeheerdersberaad, zei in juli al dat er alleen voor de politie al een miljard euro nodig was om de veiligheidsplannen van het kabinet te kunnen uitvoeren.
Remkes stelt desondanks dat de beloofde 4000 extra agenten er zonder enige twijfel komen, mét de benodigde uitrusting. Hij noemde de kritiek van de korpsbeheerders zwaar overtrokken en een enorm misverstand. Stekelenburg zou niet goed zijn geïnformeerd. Het geld voor de extra agenten is immers vrijgemaakt in de begroting van Binnenlandse Zaken en niet alleen in de rekenstaatjes van het nationale veiligheidsplan, aldus Remkes.
Ondanks al het geruzie zijn de ministers, de politieke partijen en de korpsbeheerders het over één ding wel roerend eens: de politiemacht dient te worden uitgebreid.