Systeem voor gegevens over patiënten niet verouderd
Het systeem voor het elektronisch patiëntendossier is wel degelijk gebaseerd op de meest moderne internettechnieken. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid vrijdag gezegd.
Het departement verwerpt daarmee kritiek van twee medewerkers van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ). Zij stellen op persoonlijke titel dat het systeem al bij voorbaat is verouderd omdat het zou uitgaan van het pre-internettijdperk.„Het is alsof er een hogesnelheidstrein beschikbaar is en de overheid het gebruik van de paardentram verplicht stelt”, stellen Leo Ottes en Onno van Rijen in het vakblad Medisch Contact.
Volgens een woordvoerster van het ministerie wordt het elektronisch patiëntendossier echter „gebaseerd op de huidige internettechnologie in combinatie met een zwaar beveiligd systeem” om de privacy van patiënten te beschermen.
Zij stelt dat Ottes en Van Rijen „blijk geven van weinig kennis” over het systeem en dat zij niet namens de RVZ spreken. Een woordvoerder van het adviesorgaan bevestigt dat de twee op persoonlijke titel spreken. Hij zegt dat Ottes en Van Rijen de interne regels van de RVZ hebben geschonden met hun publicatie in Medisch Contact.
Bovendien houden de twee medewerkers zich niet met het elektronisch patiëntendossier (EPD) bezig. Sterker nog, de RVZ doet geen onderzoek naar deze geautomatiseerde uitwisseling van medische gegevens van patiënten.
Het EPD moet het voor zorgverleners mogelijk maken elektronisch informatie over patiënten uit te wisselen, zodat fouten bij de overdracht van gegevens worden voorkomen. Klink heeft eerder dit jaar het wetsvoorstel voor het EPD bij de Tweede Kamer ingediend.
Dat schrijft voor dat in september volgend jaar alle zorgverleners bij het landelijke EPD moeten zijn aangesloten. De Tweede Kamer behandelt het wetsvoorstel na het zomerreces.