Chinese ambassadeur weigert petitie Amnesty
De Chinese ambassadeur in Den Haag heeft dinsdag geweigerd een petitie in ontvangst te nemen van Amnesty International, waarin onder meer werd gevraagd om de onmiddellijke vrijlating van vier mensenrechtenactivisten. Ook andere medewerkers van de ambassade namen de petitie en 166.383 verzamelde handtekeningen niet aan.
Directeur Eduard Nazarsky van Amnesty Nederland deponeerde de petitie en drie fotoboeken met burgerprotesten daarom maar in de brievenbus. Hij betreurde de weigering van de nieuwe ambassadeur Zhang Jun. In januari sprak hij nog twee uur met zijn voorgangster. „Als je maar binnen bent, dan komt er altijd wel een gesprek op gang", zei Nazarsky.De ambassade had vooraf laten weten dat de mensenrechtenorganisatie niet welkom was. Volgens Nazarsky hebben de Chinezen „geen zin in een kritisch geluid of gedoe". De actievoerders namen de dozen met handtekeningen weer mee en proberen ze op een andere manier binnen te krijgen, aldus een woordvoerster.
Wereldwijd voerde Amnesty dinsdag actie, tien dagen voor het begin van de Spelen, ter gelegenheid van de publicatie van het rapport China: The Olympics Countdown – broken promises. Daarin verwijt Amnesty China dat de situatie van de mensenrechten in de aanloop naar de Olympische Spelen is verslechterd terwijl verbeteringen waren toegezegd.
China is het niet eens met de kritiek. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking stelde dat Amnesty de zaken „door een gekleurde bril" bekijkt. „Iedereen die iets weet van China zal het niet eens zijn met de inhoud van dit rapport", aldus de woordvoerder. „We hopen dat Amnesty deze bril kan afzetten en China op een objectieve wijze kan zien".
Maar volgens Amnesty worden mensen nog steeds om het geringste vastgezet of naar een werkkamp gestuurd. De veiligheidsdienst houdt alles in de gaten. Naar schatting een half miljoen mensen zit in zulke kampen, aldus Amnesty. Een eerlijk proces is er vaak niet. Tientallen Chinezen zitten vast, veelal omdat zij opkomen voor rechten van henzelf of van anderen. Onder hen activisten als Shi Tao, Chen Guangcheng, Huang Jinqiu en Hu Jia.
Amnesty benadrukt niet tegen de spelen te zijn. „We hopen dat het een succes wordt. Maar we willen dat dit ook geldt voor de mensenrechten", aldus de woordvoerster.
Lees meer over de Olympische Spelen en de mensenrechten in China: yord.nl/olympics