„Abraham was net zo’n mens als wij”
„Abram was niet op weg naar God toen Hij hem riep. God is begonnen. Hij riep Abraham die zich voor de afgoden neerboog.”
Dat zei ds. A. T. van Andel, hersteld hervormd predikant te Montfoort, donderdag tijdens de jaarlijkse zendingsmiddag in Garderen. De bijeenkomst werd georganiseerd door de plaatselijke hersteld hervormde gemeente en gehouden in de historische dorpskerk.Ds. Van Andel zei het gevoel te hebben dat veel mensen Abraham een bijzondere persoon vinden. Hij stelde dat ook het leven van Abraham getuigde tegen de genade van God, omdat hij een afgodendienaar was toen God hem riep. „God begon in het leven van Abraham; hij was niet al een beetje op weg in Mesopotamië.”
De predikant zei dat de bekering van Abraham in zekere zin te vergelijken was met die van Paulus. In zijn rede tegen het Sanhedrin zegt Stefanus dat de God der heerlijkheid aan Abram verschenen was. „Ik moest bij het lezen van de roeping van Abram denken aan de verschijning van Christus aan Saulus. Hij greep hem in het hart. De verschijning van de Heere is ook indrukwekkend geweest en heeft beslag gelegd op het leven van Abram. Reken maar dat Abram ervan heeft gesproken dat God hem is verschenen, waardoor hij niet gewoon kon doorgaan met zijn oude leven.”
Ds. Van Andel vindt het een troost dat Gód in het leven van Abraham is begonnen, omdat de vader aller gelovigen dan niet hoog boven anderen uittorent. Hij vreesde voor een gebrek aan zelfkennis bij hen die de verantwoordelijkheid van Abraham en zijn grote daden benadrukken. Ook in de leugen van Abraham toen hij in Egypte was, zat troost. „Ik ben blij dat het verhaal in de Bijbel staat. Het blijkt dat Abraham net zo’n mens is als ik ben.”
Ds. J. G. van Tilburg, hersteld hervormd predikant te Waddinxveen, sprak na de pauze. Hij had het over het verblijf van Paulus in Efeze (Handelingen 19). In Efeze waren boze geesten actief. „Ook in Garderen, ook in uw woning, zijn geestelijke boosheden in de lucht; nu meer dan ooit. De dijken zijn doorgebroken, ook in christelijke dorpen. Er waart een geest rond van onverzoenlijke vijandschap, die Gods geboden vertrapt. De satan heeft een beeldbuis in de huizen gebracht, waar de hele wereld in kan. De weerhouder wijkt al meer en daarna komt de verwoester, wat betekent dat de verzoening weg is en de Bijbel gesloten wordt, zoals eenmaal de offers in de tempel ophielden. De duivel komt terug als de huizen van een mens en van een volk leeg zijn en dan komt hij met zeven anderen.”
Welke les is er te trekken? „Het is meer dan ooit nodig om in eenparigheid samen te komen, om de Heere te zoeken opdat we niet overgegeven worden aan de boze geesten.”
Ds. Van Tilburg vindt het erg dat ook in ”rechtse kringen” steeds meer begrip ontstaat voor de Palestijnen. „We moeten vrezen voor het opkomende antisemitisme. De Joden zijn en blijven het verbondsvolk van God. Eens zullen zij zich tot de God van Abram bekeren.”
De zendingsmiddag werd geopend door de plaatselijke predikant, ds. W. Pieters.