Binnenland

Klachtenregen over vliegwedstrijd

Inwoners van Rotterdam hebben donderdag opnieuw bij de Milieudienst Rijnmond (DCMR) geklaagd over geluidsoverlast door vliegtuigen van de Red Bull Air Race.

Regioredactie
18 July 2008 09:24Gewijzigd op 14 November 2020 06:07
ROTTERDAM - Inwoners van Rotterdam hebben donderdag opnieuw bij de Milieudienst Rijnmond (DCMR) geklaagd over geluidsoverlast door vliegtuigen van de Red Bull Air Race.
ROTTERDAM - Inwoners van Rotterdam hebben donderdag opnieuw bij de Milieudienst Rijnmond (DCMR) geklaagd over geluidsoverlast door vliegtuigen van de Red Bull Air Race.

De DCMR kreeg donderdag 371 klachten, woensdag waren het er ongeveer 150. Een woordvoerster deelde dat gisteren mee.De piloten van het evenement testten gistermiddag het parcours en probeerden nieuwe technische specificaties uit. De kwalificaties staan morgen op het programma, de finale is zondag. Volgens de woordvoerster van de DCMR vinden de meeste klagers het onbegrijpelijk dat voor een evenement dat pas in het weekeinde plaatsvindt, nu al moet worden getest. Ook hebben veel mensen een onveilig gevoel.

GroenLinksraadslid Bonte vindt dat Rotterdam naar aanleiding van de „talloze klachten” afscheid moet nemen van de Red Bull Air Race. Hij stelt dat veel mensen ook klagen over de afsluitingen in de stad. „Rotterdammers zijn de dupe van een evenement dat wordt georganiseerd ter vermaak van de rest van de wereld”, aldus het raadslid.

Rotterdam kent vanwege het evenement een aantal afsluitingen. Zo is de Erasmusbrug tijdens de vluchten gesloten. Ook de Willemskade en de Parkkade zijn op bepaalde tijdstippen geheel gesloten. Andere gebieden, als Katendrecht en de Wilhelminapier, zijn alleen met een doorlaatbewijs bereikbaar.

Het raceparcours is verschillend ten opzichte van 2005, toen het evenement voor het eerst in Rotterdam was. „Toen was het een van de beste circuits. Heel technisch en uitdagend. Het was super dat je onder de brug kon doorvliegen. Het vergde meer vaardigheden van de piloot”, aldus een van de deelnemende vliegers. „Dit keer zijn er veel restricties.” De piloot vindt dat jammer. „We zijn niet gek. We zijn erg professioneel. Je wordt immers niet zomaar piloot in dit wereldkampioenschap. Aan de competitie doen alleen de beste vliegeniers van de wereld mee.”

Dit jaar hoeven de tienduizenden toeschouwers bovendien weinig acrobatische stunts in de lucht te verwachten. Het draait tegenwoordig om snelheid. De vaardige piloten vliegen hard en met grote precisie langs pylonen op de Nieuwe Maas.

De piloot zegt dat de vliegers morgen geen spectaculaire manoeuvres in petto hebben. „Het enige dat wij kunnen doen, is lachen en zwaaien”, zei hij. Het traject in Rotterdam is makkelijk, snel en recht. „Het is niet moeilijk. Het enige gevaar dat er in zit, is dat je niet wint”, aldus de vliegenier. „En de meeuwen zorgen soms voor wat problemen.”

De vlieger vindt het jammer dat veel mensen over de wedstrijd klagen. Hij adviseert de bewoners hun radio of televisie harder aan te zetten. Overal waar het vliegspektakel komt, klagen mensen volgens hem over lawaai. „Maar het gaat om het geluid van de vrijheid.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer