Binnenland

Een Japanse vloot met een missie

Tien landen, dertien havens en 158 dagen van huis met raketten en torpedo’s aan boord. Het is een trainingsmissie van de Japanse Maritieme Zelfverdedigingskrachten (JMSDF) om pas afgestudeerde matrozen de nodige ervaring op te laten doen en om de banden met diverse landen aan te halen, waaronder Nederland.

ANP
17 July 2008 19:17Gewijzigd op 14 November 2020 06:07
Tien landen, dertien havens en 158 dagen van huis met raketten en torpedo’s aan boord. Het is een trainingsmissie van de Japanse Maritieme Zelfverdedigingskrachten (JMSDF) om pas afgestudeerde matrozen de nodige ervaring op te laten doen en om de banden m
Tien landen, dertien havens en 158 dagen van huis met raketten en torpedo’s aan boord. Het is een trainingsmissie van de Japanse Maritieme Zelfverdedigingskrachten (JMSDF) om pas afgestudeerde matrozen de nodige ervaring op te laten doen en om de banden m

„Een goede training is essentieel", zei luitenant Toshihiro Sakai donderdag op het trainingsschip Kashima. Hoewel Japan volgens de grondwet uit 1947 niet aan oorlogen mee mag doen, is het volgens de luitenant belangrijk om „bij iedere missie je uiterste best te doen". Het Japanse leger mag wel ingezet worden ter zelfverdediging of tijdens vredesoperaties.Van 2004 tot 2006 waren Japanse troepen op een humanitaire missie in Irak, de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorlog dat Japanse militairen zich in oorlogsgebied begaven. Met enige regelmaat wordt het idee geopperd het pacifistische grondwetsartikel te schrappen.

De meeste matrozen zijn donderdag verspreid in Nederland aan het trainen, terwijl op de Kashima een lunch en receptie is met belangrijke genodigden zoals de Japanse ambassadeur in Nederland, Minoru Shibuya.

De JMSDF meerden woensdag aan bij het Java-eiland in Amsterdam met drie indrukwekkende schepen, de Asagiri, de Umigiti en de Kashima. De reden dat de schepen naast onder meer Brazilië en Frankrijk ook Nederland aandoen, is het 150-jarig van het vriendschaps- en handelsverdrag tussen Japan en Nederland uit 1858. De belangrijkste punten uit dit verdrag waren de vrije handel en het openstellen van elkaars havens.

De handelsrelatie tussen Japan en Nederland ontstond al in 1600, toen het schip ’De Liefde’ strandde in een Japanse baai. Dit leidde ertoe dat de Nederlanders in 1609 hun eigen handelspost in Hirado kregen. De 400e verjaardag van deze betrekkingen wordt in 2009 gevierd.

Vanaf 1641 verkozen de Japanners Nederland als enige westerse natie om handel mee te drijven. De Nederlanders verhuisden naar een klein eilandje Deshima, niet veel groter dan de Dam in Amsterdam, in de haven van Nagasaki.

Zondag verlaat de Japanse vloot Amsterdam en vertrekt hij naar Portsmouth in Groot-Brittannië.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer