Kerk & religie

„Een blijde, optimistische heiligingskerk”

Het is een waardeloze naam, zegt ds. Ed Meenderink over de naam van zijn kerkverband: Kerk van de Nazarener. „Mensen vragen: wat is dít nu voor een sekte? Maar de naam is te oud om nog te veranderen. Het liefst zou ik iets willen als: Rijnmondgemeente, want de mensen komen hier uit een straal van ruim 300 kilometer, tot aan België toe.”

K. van der Zwaag
17 July 2008 09:58Gewijzigd op 14 November 2020 06:07
Vlaardingen is met bijna 1700 zielen de grootste gemeente van de Kerk van de Nazarener in Nederland. Foto’s RD, Anton Dommerholt
Vlaardingen is met bijna 1700 zielen de grootste gemeente van de Kerk van de Nazarener in Nederland. Foto’s RD, Anton Dommerholt

Vlaardingen is de grootste gemeente van het kerkverband, met in totaal 1666 zielen, te weten 835 leden en daarnaast kinderen en vrienden. Ds. Meenderink is al ruim 25 jaar aan deze gemeente verbonden. Er worden elke zondagmorgen twee diensten gehouden om alle mensen te kunnen bergen.Nieuwbouwplannen zijn in de maak, vertelt André Houweling, fulltimebeheerder in de gemeente. Enthousiast soms hij de vele activiteiten door de week op.

Houweling komt uit de christelijke gereformeerde kerk van Rotterdam-Centrum. „We waren al een tijd op zoek naar iets anders.”

Dat is geen vreemde situatie, zegt ds. Meenderink. De helft van zijn gemeente komt naar zijn zeggen uit de wereld, de rest uit de meest uiteenlopende kerken. „Maar de meesten van hen kwamen als randkerkelijken of als kerkelijk getraumatiseerden.

De leden hebben ook de meest gevarieerde samenstelling, zowel sociaal als politiek. De meesten stemmen ongeveer op alle mogelijke politieke partijen, zo bleek eens tijdens een onderzoek.”

Pluraliteit genoeg, maar de eenheid ligt in de beleving, zegt de predikant. „We zijn een mystiek gekleurde kerk, met de nadruk op wedergeboorte en bekering, voorgesteld als een crisiservaring. Belangrijk is dat de mens tot volledige overgave aan God komt, wat een bijzonder moment in iemands leven is. Hij wéét daarvan. Het is zoiets als een Jabbokervaring van Jakob, die een nieuwe naam kreeg.”

Weslyaans
De kerk staat in de wesleyaans-arminiaanse richting. Maar pas op, zegt ds. Meenderink: „Alles in het leven van een christen is genade, ook de keus die wij doen voor God. We spreken dan ook liever over een vrijgemaakte wil dan over een vrije wil. We verschillen fors met de remonstranten doordat we de absoluutheid van de genade leren. Dat hebben we gemeen met het calvinisme, al leren we niet de volharding. De mens kan de genade weer kwijtraken. Daarom moet hij zijn geloof cultiveren.”

De kerk heet een „blijde, optimistische” evangelische heiligingskerk te zijn. In de hal van de kerk staan de woorden ”De kerk van de Nazarener Vlaardingen wil een stralend Lichaam van Christus zijn en is er voor deze wereld van de 21ste eeuw.”

Gods ontfermende liefde in Jezus Christus voor verloren zondaren is het centrum van de leer van de Nazareners. „Daarom is de keus van de mens zo belangrijk en zijn verantwoordelijkheid. We kunnen de liefde niet inslaan in de mens. De genade is wederstaanbaar, dat is Gods dilemma. De mens is echter niet gedoemd om zondaar te blijven. Theologisch zitten we op één lijn met het Leger des Heils, ook afkomstig van de heiligheidsbeweging.”

Een ander aspect van de kerk is dat elk mens die door Jezus gered is „volledig geheiligd” moet worden. Ds. Meenderink ziet als doel van heiligmaking „de vorming van een Christuspersoonlijkheid.” „Het gaat om de herschepping van de mens zodat het beeld van God in zijn gehele leven, in zijn karakter en persoon, wordt hersteld.”

Tweede crisis
De heiligmaking wordt ervaren als een tweede crisis, voorafgegaan door de rechtvaardiging als eerste crisiservaring. De tweede doop wordt ook wel de doop of vervulling met de Heilige Geest genoemd.

De kerk houdt het midden tussen de protestantse kerken enerzijds en de evangelische of charismatische richting anderzijds. „Onze kerk heeft de aanduiding ”pinksterkerk” laten vallen omdat ze meer de nadruk legt op de vruchten dan op de gaven van de Geest”, zegt ds. Meenderink. „Bij de pinksterbeweging zie je een omgekeerde tendens in het zoeken naar de vruchten. Er is nu meer een balans dat we ook de gaven meer serieus nemen. Maar dan in de geest van John Wesley: iemand kan bijzondere geestelijke belevingen hebben, maar Wesley vroeg dan of het gezin of de buren daar ook iets van gemerkt hebben.”

De kern van de Vlaardingse kerk speelt zich af in de vijftig huiskerken die de gemeente telt. „Nieuwe mensen zijn bijna allemaal relaties van bestaande leden. Iedereen probeert iemand mee te nemen. En vergeet de zending niet van de Kerk van de Nazarener wereldwijd. We staan in de top 3 van de zendingskerken. Dat is mooi toch?”

Dit is het derde deel in een serie over christelijke geloofsgemeenschappen in Nederland. De serie verschijnt naar aanleiding van de recente publicatie ”Handboek Christelijk Nederland”. Volgende week donderdag deel 4.


De Kerk van de Nazarener is opgericht op 8 oktober 1908 te Pilot Point, Texas (VS). Oorspronkelijk heette de kerk Pentecostal Church of the Nazarene (Pinksterkerk van de Nazarener). De kerk is ontstaan uit de opwekkingsbeweging die rond 1900 in Amerika begon en daarmee de oorsprong van de pinksterbeweging inluidde. Sinds 1919 heeft de Kerk van de Nazarener haar hoofdgebouwen in Kansas City (VS). Het hoofdkwartier verschaft ondersteuning aan bijna 1,5 miljoen leden in meer dan 12.900 kerken in de Verenigde Staten, Canada en 143 andere landen en regio’s in de hele wereld.

In Nederland startte de Kerk van de Nazarener in 1967, onder leiding van ds. C. Holleman (in 2001 overleden). Momenteel is ds. A. W. Snijders de districtsleider. Sinds 1967 zijn er twaalf plaatselijke kerken in Nederland ontstaan, te weten in Amersfoort, Breda, Dordrecht, Haarlem, de Hoeksche Waard, Koog aan de Zaan, Nijmegen, Purmerend, Rotterdam (2), Veenendaal en Vlaardingen.

Het ledental in Nederland lag op 1 januari 2007 op bijna 2000.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer